Tricky ožil. Má sílu, nápady i skvělé hosty

sindlauerovamarta

Není jednoduché číst a poslouchat samé negativní reakce na své desky. Přesně tohle musel skoro dvacet let snášet triphopový guru Tricky, a jeden se až diví, že to tehdy nezabalil. Ovšem už loni sebral síly a natočil velmi slušnou desku, která letos získala důstojného nástupce. Jmenuje se stejně jako Tricky - Adrian Thaws.

Tricky, vlastním jménem Adrian Thaws, zažil největší úspěch v polovině 90. let, kdy se vezl na populární vlně trip hopu. Nicméně mánie brzy odezněla a Tricky upadl do zapomnění. Nemohla za to jen změna hudebních trendů, ale i fakt, že Tricky prostě přestal dělat dobrou hudbu. Jestliže písnička Hell Is Round the Corner z desky Maxinquaye (1995) platí za triphopovou hymnu, skladby, které Tricky skládat dalších osmnáct let, byly v podstatě jen vata. Až loni hudebník přišel se zajímavou deskou False Idols. A i novinka Adrian Thaws zní velmi slušně.

Na téhle nahrávce je všechno: hiphop, drum’n’bass i R’n’B, zahalené závojem triphopu, šepotu, dunivých beatů a dusné atmosféry. Obávat se nemusí ani ti, kteří nesnesou desku bez hitů. Dobrý sampl dokáže dost, takže už na první poslech potěší Keep Me In Your Shake a Gangster Chronicles: v první jmenované zaslechneme klasiku Heaven Beside You od Alice in Chains, v druhé pak takřka stejnojmennou píseň od dnes už neaktivních hiphoperů London Posse. Opakující se motiv v povedené I Had a Dream může ze začátku působit kolovrátkově, ale to by nebyl Tricky, aby se nedostal pod kůži hezky postupně.

Poslechněte si Trickyho v Youradiu
Desku Adrian Thaws streamoval Guardian

Co Trickymu léta nešlo, bylo střídání nálad – alba mnohdy srážely divoké experimenty nebo těžko poslouchatelné postupy. Teď je to ale jinak, chvilku je zní agresivní kytara, pak pestrá elektronika, jindy zas jazzové trubky s klavírem, otextované střídavě peprným i jemným stylem. Pobroukávání o tom, jak je život blbý, a hned pak vyřvávání why don’t you go and get fucked dodává desce kromě povinného přísunu sprostých slov i dynamiku. Hlavně měl ale Thaws šťastnou ruku na hosty. Osvědčená Francesca Belmonte dodala desce výborný laxní sound, Oh Land je z celé stopáže hostem snad nejexotičtějším a nemělo by se zapomenout ani na Bellu Gotti, jíž by flow mohla závidět i Nicki Minaj.

Tricky a jeho hosté jsou zkrátka v dobré formě, a i proto je škoda, že z desky nevyhodil vycpávky typu The Unloved a stylově mimózní Silly Games. Tyhle písničky nenabízí žádné překvapení, což je škoda; neuškodil by třeba nějaký ten odkaz na Trickyho zlatou smyčcovou éru.

Adrian Thaws na přebalu alba hoří v plamenech, jeho hudbu ale nikdo do ohně házet nebude. V pořadí jedenácté album sice není průkopnické, v kontextu Trickyho tvrodby ale znamená velký obrat k lepšímu. A možná i naději, že se znovu objeví po boku Portishead nebo Massive Attack.

Tricky – Adrian Thaws
Vydavatelství: False Idols
Seznam skladeb: Sun Down (feat. Tirzah), Lonnie Listen (feat. Mykki Blanco & Francesca Belmonte), Something In the Way (feat. Francesce Belmonte), Keep Me In Your Shake (feat. Nneka), The Unloved (Skit), Nicotine Love (feat. Francesca Belmonte), Gangster Chronicles (feat. Bella Gotti), I Had A Dream (feat. Francesca Belmonte), My Palestine Girl (feat. Blue Daisy), Why Don’t You (feat. Bella Gotti), Silly Games (feat. Tirzah), Right Here (feat. Oh Land), When You Go

Témata: