Udílení filmových cen Zlatý glóbus ovládl muzikál La La Land

Redakce

Letošní udílení prestižních filmových a televizních cen Zlatý glóbus ovládl romantický muzikálový snímek La La Land. Proměnil všech svých sedm nominací. Stal se nejen nejlepším filmem v kategorii komedie nebo muzikál, ale ceny za práci na něm získali i herci v hlavních rolích Ryan Gosling a Emma Stone a ocenění si odnesl i jeho režisér a autor scénáře Damien Chazelle.

V žánru drama získal hlavní ocenění snímek Moonlight. Nejlepšími herci v dramatickém filmu se stali Američan Casey Affleck a Francouzka Isabelle Huppert.
 
Snímek La La Land porazil ve své kategorii komedie nebo muzikál filmy Božská Florence, Deadpool, Sing Street a 20th Century Women (Ženy 20. století). Tvůrcům muzikálu putovala i ocenění za nejlepší hudbu a původní píseň, kterou se stala City of Stars.
 
La La Land, který vypráví příběh lásky jazzového hudebníka a herečky, tak zvítězil ve všech sedmi kategoriích, v nichž byl nominován. Vítěz kategorie filmové drama Moonlight režiséra Barryho Jenkinse, který vypráví o životě mladého afroamerického homosexuála v USA, naproti tomu proměnil jen jednu z celkových šesti nominací.
 
Ve své kategorii porazil dramata Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Hell or High Water (Ať se stane cokoli), Lion (Lev) a Místo u moře. Právě za hlavní roli Leeho Chandlera v posledním jmenovaném snímku získal Zlatý glóbus herec Casey Affleck.
 
Nejlepší herečkou v kategorii dramatu se stala Isabelle Huppert, která ztvárnila hlavní roli oběti znásilnění v thrilleru Paula Verhoevena Elle. Právě tento francouzský snímek se stal vítězem v kategorii neanglicky mluvený film.
 
Laureáty cen za herecké výkony ve vedlejších rolích se stali 51letá Američanka Viola Davis za film Fences a 26letý Brit Aaron Taylor-Johnson za snímek Noční zvířata. Nejlepším animovaným snímkem se stal film Zootropolis: Město zvířat.
 
V oblasti seriálové tvorby si ocenění odnesly dramatický počin The Crown, který vypráví příběh britské královny Alžběty II., a komediální Atlanta. Zlaté glóby, které se letos udílely již po čtyřiasedmdesáté, jsou po Oscarech nejdůležitějším americkým filmovým oceněním.
 
Jsou rovněž považovány za důležitý ukazatel pro tyto ceny udělované americkou Akademií filmového umění a věd. Ceny Oscar se letos budou rozdávat 26. února.
 
Zlaté glóby uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Slavnostní večer poprvé moderoval komik Jimmy Fallon známý z talkshow The Tonight Show. Ocenění za celoživotní dílo převzala herečka Meryl Streep, která už získala rekordních 30 nominací na Zlatý glóbus.
 
V děkovné řeči kritizovala – stejně jako někteří další ocenění – budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Streep byla nominována i na cenu pro nejlepší herečku v komedii nebo muzikálu za film Božská Florence, ocenění ale nezískala.
 
Témata:,