Vánoční koleda s mrzoutem Vydřigrošem jako milá přípravka na svátky

Eva-Slesingerova

Klasický vánoční příběh Charlese Dickense Vánoční koleda vyšel knižně v roce 1843 a stal se okamžitě hitem, v textu se totiž poprvé objevilo cestování časem. Současná americká animovaná předělávka je úplně stejně kouzelná a jestli knihu neznáte, budete možná překvapeni, že sváteční atmosféra z téhle Vánoční koledy doslova čiší.  

Lakomec Ebenezer Vydřigroš má, jak jméno napovídá, opravdu nepříjemnou povahu. Pro halíř by si nechal vrtat koleno, je nesnesitelný, mrzutý a kdyby natáhl bačkory, nikdo by po něm zřejmě ani nevzdechl. Jak už to ale bývá, Ebenezer dostane ještě jednu šanci změnit svůj život a vyhnout se tak nekonečným mukám…

Podívejte se na ukázky z filmu

Příběh lakomce, který k rozumu přišel, je vcelku známé klišé. Vydřigrošovi jakožto hlavní postavě, jejíž vizuální předlohou byl herec Jim Carrey, ale uvěříte úplně všechno. Carrey ostatně posloužil i jako vzor pro všechny tři důležité duchy Vánoc – Vánoc minulých, přítomných i budoucích. V tváři každého z nich naleznete minimálně jeden Carreyho rys, každý je však úplně jiný.

Režie snímku se ujal výborný Robert Zemeckis, který získal Oskara a Zlatý globus za film Forrest Gump. Na Vánoční koledě spolupracoval s kolegy Stevem Starkeym a Jackem Rapkem a výsledkem je opravdu vydařená a zábavná kombinace 3D grafiky a vánočních koled. Pokud se tedy Vánoc nemůžete dočkat a máte chuť na něco klasicky svátečního, ovšem v novém kabátku, mrkněte na Vánoční koledu. Jen si s sebou nezapomeňte vzít peněženku a velkou tašku. Po filmu vás totiž pravděpodobně přepadne chuť sníst hromadu cukroví, nakoupit dvě hromady dárků pro své blízké a rozdat tři hromady radosti.

Vánoční koleda
Animovaný / Drama / Rodinný / Fantasy
USA, 2009, 120 min
Režie: Robert Zemeckis
Hrají: Jim Carrey, Gary Oldman, Robin Wright Penn, Colin Firth, Cary Elwes, Molly C. Quinn, Bob Hoskins, Daryl Sabara, Fionnula Flanagan, Sammi Hanratty, Fay Masterson, Tarah Paige, Lesley Manville, Leslie Zemeckis
Premiéra v ČR: 19.listopadu 2009