Velký Gatsby: Přelet nad pozlaceným hnízdem

Stefan-Titka

Nejočekávanější film letošního roku, Velký Gatsby režiséra Baze Luhrmanna, je konečně v kinech. Podívaná je to opulentní, ale bohužel polovičatá. Luhrmannovi se totiž nepodařilo ve filmu zachytit to, co autor předlohy Francis Scott Fitgerald vyprávěl mezi řádky; totiž že hon za americkým snem zabil v životech mladých lidí ve 20. letech minulého století všechno ostatní. Z Gatsbyho pod taktovkou Luhrmanna tak zůstává jen pozlátko.

Převyprávět v kostce, o čem Velký Gatsby je, není tak úplně snadný úkol. Gatsbyho pohnutý příběh stejně jako v knize vypráví jeho přítel Nick Carraway (Tobey Maguire), s nímž se postupně dozvídáme, co stojí za samotářskou povahou milionáře, který každou sobotu pořádá ve svém luxusním sídle honosné večírky. Děj sice můžeme shrnout do konstatování, že jde o příběh muže, který je osudově zamilovaný do ženy a chycen ve své vlastní romantické představě o její dokonalosti, ale tímto popisem děláme předloze spíše medvědí službu.     

Jack White, král Velkého Gatsbyho

Jestli na soundtracku k Velkém Gatsbym něco překvapí, tak to, jak do filmu bez problémů zapadá.
Nejvíc se logicky prodává ve scénách Gatsbyho večírků, kde smetánka trsá na will.i.ama, Fergie a problém nemá ani s Jay-Z a Kanye Westem. Nejvíc prostoru ve filmu dostala ale Lana Del Rey, jejíž skladba Young and Beautiful je jakýmsi jeho leitmotivem (zní tu na různých místech i instrumentálně). Spolu s Jackem Whitem a jeho naléhavou Love is Blindness patří zároveň mezi nejemocionálnější songy snímku. Jack White je vlastně takové malé hudební finále Velkého Gatsbyho a jestli něco stojí za druhé zhlédnutí, pak tahle scéna.   

Velký Gatsby je totiž víc než jen obyčejné melodrama o nešťastné lásce. Je to epitaf zhýralého života Ameriky 20. let minulého století. Obraz společnosti, která se tak dlouho hnala za „americkým snem“, až zapomněla na všechno ostatní. To, co dělá Velkého Gatsbyho opravdu zásadním literárním dílem, ukryl Fitzgerald pod povrch, mezi řádky. A to je to, co si měli tvůrci filmu ujasnit hned na začátku.

Přečtěte si recenzi soundtracku
Poslechněte si v Youradiuu soundtrack k filmu

Ne snad, že by režisér Baz Luhrmann knihu nečetl. Doslovných citací a detailů tu najdeme spoustu – první shledání Daisy (Carey Mulligan) a Gatsbyho (Leonardo DiCaprio) po letech proběhne za deštivého odpoledne jako v knize a Gatsby, stejně jako jeho předloha, ve filmu dokonce nosí růžový oblek. Luhrmann ale přes stromy nevidí les – čím víc se soustřeďuje na pozlátko opulentních večírků a detaily vyleštěných aut, tím víc se mu vytrácí hlavní téma předlohy.

Film samozřejmě má nezaměnitelný Luhrmannův rukopis – zkratkovitost vyprávění, časté průlety nad městem virtuální kamerou i těžko definovatelné balancování na hraně kýče, grotesky a dramatu. Zatímco ale k předchozím Luhrmannovým filmům (například Moulin Rouge), které sázely na jednoduché, plakátové emoce tyto ingredience seděly, ve Velkém Gatsbym se zdají být místy až nepatřičné.

http://www.youtube.com/watch?v=TaBVLhcHcc0

Nejvíc patrné je to na hereckých výkonech, které až na čestné výjimky (Leonardo diCaprio) nemají ve filmu příliš prostoru rozehrát delší scénu a důkladně prozkoumat role. Zkratkovitost, která fungovala v Moulin Rouge, najednou působí spíše rušivě a hercům ubližuje.    

Ani tam, kde Luhrmann obvykle získává plusové body, není vysloveně spektakulární. Živelnost a ohromná vizuální kinetičnost Moulin Rouge se do bujarých Gatsbyho večírků dostat nedokázala. Pěkně se na to dívá, ale nic víc – celé to působí, jako by režisér jel tentokrát jen na půl plynu. Je to s podivem i z toho důvodu, že americká smetánka ve filmu paří kromě jiného na pecky od rapera Jay-Z, Beyoncé, Jacka Whita nebo Lany Del Rey. Zní to trochu divoce, ale ve filmu tahle směska kupodivu funguje výborně.   

Škoda jen, že o samotné postavy se divák začne zajímat až někdy po půlce, kdy konečně dostanou více prostoru. Baz Luhrmann sice nakonec dovypráví příběh ve velkém stylu, ale i tak má jeho Gatsby k velikosti dost daleko.

Velký Gatsby
Austrálie/drama/romantický/142 min.
Režie: Baz Luhrmann
Předloha: F. S. Fitzgerald
Hrají: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke a další
Premiéra v ČR: 16. 5. 2012

Témata:,