Vltavu a její nábřeží roztančil Goran Bregović, vystoupil i Gott

Lubos-Prochazka

Centrum Prahy zažilo ojedinělý večer. Vltava a její nábřeží mezi Karlovým mostem a mostem Legií ožily říznou balkánskou hudbou. Na pontonu přímo na řece vystoupil za doprovodu svého Svatebního a pohřebního orchestru sarajevský rodák Goran Bregović. Na pódiu se objevil také Karel Gott, který k překvapení všech zazpíval dva své hity.

Asi dvaapůlhodinový koncert plný vášnivé i melancholické hudby konaný v rámci festivalu Praha-Sen letní noci nabídl dechovku, mužský sbor i smyčcovým kvartet. Asi v polovině koncertu se na barevném jevišti ozářeném mnoha světly překvapivě objevil Karel Gott, který zazpíval své hity Mistrál a Má první láska se dnes vdává.

Goran před koncertem na vltavském parníku. Foto: ČTKOvace pro Kalašnikov
Goran Bregović
v centru hlavního města mimo jiné představil vedle starších písní druhou část své nahrávky Alkohol s názvem Champagne, následovníka předchozí části Šljivovica (Slivovice). Na závěr vyvolal nadšení svým hitem s názvem Kalašnikov. "Svého času jsem byl jakousi hvězdou, ale dnes už se snažím stát mimo mainstream. Chci být svůj, ne v nějakém hlavním proudu," řekl před koncertem Bregović. Během jeho vystoupení organizátoři rozdávali růže, atmosféru happeningu navíc umocňovaly osvětlené lodě plující po Vltavě a vypouštěné lampiony. Stejně jako loni v září na pražském Staroměstském náměstí měli zájemci o Bregovičovo vystoupení vstup zdarma. Přímo od hladiny řeky koncert sledovali majitelé soukromých motorových plavidel nebo lidé na pronajatých šlapadlech, lodičkách i velkých lodí, kvůli kterým byla komora Mánes otevřena po celý den a na jejichž palubách se i pilo a tančilo.

Témata: