Vojtek nahrazen v Mefistovi! Kým?

Redakce

Na poslední chvíli se Jiří Zonyga, vítěz talentové soutěže X-factor a muzikálový zpěvák, musel naučit ke své původní roli Alberta de Carla, kterou ztvárňuje v muzikálu Mefisto v pražské Hybernii, ještě roli Fausta. Alternuje se zde s Josefem Vojtkem a na přípravu této náročné postavy měl pouze deset dní.

Původní alternátor Vojtka Jan Ježek musel z časových důvodů muzikál opustit a nejvhodnějším kandidátem se stal právě Zonyga. Během zkoušení vždy ze zákulisí kolegovi Ježkovi napovídal rytmicky i textově, bloumal po divadle a pobrukoval si Ďáblovy písně.

Navíc je zpěvák proslulý tím, že se rychle a poctivě učí texty, navíc je hlasově skvěle vybavený, tudíž volba byla jednoznačná. „Jednou jsem přišel do divadla a režisér Zelenka a hudební skladatel Daniel Barták mne postavili v podstatě před hotovou věc. Říkali, že mi věří a že roli Mefista hravě zvládnu, ale já jsem měl obavy, protože bylo potřeba se naučit rychle hrozně moc textu,“ prozrazuje sympatický zpěvák a dodává:

„Probděl jsem noci, byl ve stresu, měl jsem výčitky, když jsem se zrovna neučil text. Bylo to namáhavé, ale teď už je to dobrý a jsem moc rád, že jsem tu příležitost dostal.“

První dvě veřejné generálky si Jirka nechal v uchu ještě nápovědu, kterou mu přes sluchátko poskytnul režisér a scénárista Mefista Zdeněk Zelenka z ředitelské lóže. „Byl jsem nervóznější než Jiří. Musím říct, že to pro mě byla nová životní role, nikdy by mě ani nenapadlo, že budu jako režisér dělat nápovědu. Dopadlo to bezvadně a nikdo v sále nic nepoznal. Jirka si velký potlesk, který zazněl, opravdu zasloužil,“ prozradil Zelenka.

Momentálně už herec svou roli zvládá s přehledem a bez jakýkoliv vodítek. Jiří Zonyga z původní role Alberta de Carla nevypadnul, hraje ji dál.

Párkrát se stalo, že dopoledne hrál komedianta Alberta a večer utrápeného Fausta. „Ty postavy, které v Mefistovi hraji, jsou tak odlišné, že se mi naštěstí vůbec nepletou a taky se na jevišti skoro nepotkávají. Navíc jsem vždycky obdivoval lidi, kteří měli v jednom díle dvě role, myslel jsem si, že bych to nezvládnul, ale zjistil jsem, že to není tak těžké.“

Pro Zonygu bylo hlavně velikou výzvou alternovat muzikálového barda Josefa Vojtka, který v inscenaci exceluje, a mluví se o tom, že by za tuto roli mohl získat prestižní divadelní cenu Thálie. Pepa Vojtek Jiřímu během zkoušek dost pomáhal a zpěvák od něj rád čerpal.

„Bylo úžasné sledovat ho z hlediště, byl jsem jim úplně uchvácen. Některé jeho grimasy, které ve hře má, jsem od něj okopíroval, protože času bylo málo a navíc se mi moc líbily. Ostatně celý kolektiv byl skvělý a vždy nápomocný,“ připsal chválu na účet svým kolegům Jiří.

Témata:,