Voxel: Hraní po diskotékách bylo mrtvé. To se teď změní

josefmartinek

Právě dnes, 9. května, vydává písničkář Voxel debut pojmenovaný slovní hříčkou All Boom. Zařadil na něj skladby z různých životních období, sám ale – tak, trochu po vzoru Tomáše Kluse – začíná přemýšlet pozitivněji než kdy dřív. „Uvědomil jsem si, že všechno zlé i dobré, co se mi děje, je jen v mé moci,“ říká o změně, v rámci které opustil hraní po diskotékách a zkouší to teď v duu po klubech.

Novou desku vydáváš dva roky po prvním singlu V síti. Za tu dobu jsi prošel proměnou od elektronického popu až k písničkářské poloze. Jak se to projevilo na zvuku desky?
Moje hudba se hodně proměnila a to je asi důvod, proč vydávám desku teď. Hotová byla už vlastně před rokem, ale ještě před dvěma měsíci jsme na ni přidávali dvě písničky: aktuální singl 5. song a také V naší ulici, o které uvažujeme, že by mohla být dalším singlem. Mým cílem je ukázat lidem, jak jsem zněl před tím a teď. Na album jsem zařadil písničky z různých období života a stojím si za všemi, i přesto, že některé už necítím stejně tehdy.

Je to tedy spíš malé Best Of Voxel, respektive dosavadní kariéry.
I tak se to dá vnímat. Hned pět skladeb vyšlo jako singl, fanoušci už znali i Poslední. Volím úplně jinou cestu než interpreti, kteří připraví čtyřicet písní a z nich vyberou na desku deset. Když už něco vytvořím a vyjdu s tím ven, vím, že to chci mít i na desce.

Písnička Zejtra je taky den, kterou jsi natočil spolu s tvým blízkým spolupracovníkem Pokáčem, se ale na desce neobjevila. Proč?
S Pokáčem uvažujeme o společném projektu, pro nějž si chceme písničku nechat. Další variantou je, že ji dám na svou druhou desku, kterou už mám zhruba z poloviny připravenou a kam se bude hodit víc.

Pokáč ti napsal většinu textů. Chystáš si na druhé album texty sám? Tvoje současná písničkářská poloha k tomu svádí.
Může se to tak zdát, na druhou stranu si užívám určité svobody, kdy nemusím dělat všechno. Cítím se být silný jako skladatel a Pokáčovy texty jsou mi stále bližší, takže to vnímám tak, že se skvěle doplňujeme. Hrajeme spolu tak i koncerty.

Všiml jsem si, že na desce je písnička Hitmaker v nové, akustické verzi, která mi mimochodem přijde skvělá. Vychází z toho i koncerty? Předěláváte starší písničky do akustických aranží?
Když jsem přestal hrát na diskotékách s DJem a začal hrát ve dvojici s Pokáčem, situace mě vlastně sama donutila repertoár překopat a přizpůsobit. Až od té doby, co jsem změnu udělal, cítím, že výměna energie při koncertu funguje tak, jak má.

Co se vlastně u tebe změnilo, že ses rozhodl razantně překopat svůj repertoár?
Začal jsem se vnitřně probouzet a uvědomovat si, že to, co jsem dosud dělal, nebylo něco, s čím bych byl spokojený, přestože to tak mohlo vypadat. Uvědomil jsem si, že všechno zlé, co se mi děje, je mnou, a všechno dobré, co by se mi mohlo dít, je taky jen v mé moci. Mluvím teď o hudbě i zdraví. Už když jsem jezdil po diskotékách, cítil jsem, že to není ono. Lidi přišli jen proto, že slyšeli jednu písničku v rádiu, pobavili se, popili, ale já jim nemohl nic předat. Zdálo se mi to strašně mrtvé a chladné.

Bude tedy tvé druhé album, o kterém jsi mluvil, jednotnější a akustické?
Vzhledem k tomu, že už máme velkou část hotovou, zdá se, že ano. Nahráváme nové písně jen akusticky, ve sklepě v jedné malé vesnici, a moc mě to baví. Důležitější než zvuk je to, abych měl posluchači co předat. To je podle mě i důvod, proč je třeba hodně úspěšná nová deska Tomáše Kluse.

Aktuálně máš v rádiích singl 5. song, ke kterému jsi nedávno natáčel videoklip v Londýně. Jak ses k takové příležitosti dostal?
Doteď nechápu. Ozvali se mi lidé přímo z YouTube, že si mě vybrali jako zástupce české hudby a že by chtěli, abych u nich ve studiu v Londýně něco natočil. Původně jsme si mysleli, že tam uděláme jen live video, ale když jsme dostali tu příležitost… Navíc se mi líbilo pokračovat v trendu – klip k předchozímu singlu Trip jsme natáčeli různě po Evropě, ale v Londýně jsme zrovna nebyli.

Zmíněný 5. song je na tebe dost netypická písnička, je to klasická balada. Jaké na ni máš od posluchačů reakce?
Velmi různorodé, což je naprosto v pořádku. Radši budu zkoušet nové polohy i za cenu toho, že to může být krok vedle. Nemyslím si ale, že by zrovna tahle písnička byla krokem vedle, protože na koncertech funguje a v současnosti ji začínají nasazovat i rádia.

Desku pokřtíš 13. května v Akropoli. Budeš na křtu kromě první desky prezentovat i další nové písničky?Tak půl na půl. Polovina písní, které hraju na koncertě, jsou singly, plus dalších pár skladeb z první desky. Z druhé desky už ale také některé hrajeme – a ten nejkrásnější pocit mám, když hraju nový song, zazpívám první refrén a na konci skladby ho už lidi zpívají se mnou. Je to pro mě ta nejlepší zpětná vazba, po které si říkám, že to asi funguje. Podle těchto reakcí pak přizpůsobuju setlist.

V čem bude křest výjimečný?
Fanoušci mě uvidí hrát s kapelou. V minulosti jsem si prošel několika kapelami a přiznávám, že na hraní s nimi  jsem trochu zanevřel, ale pro křest máme speciální program: bude můj akustický set, pak set s různými hosty a na závěr budu hrát se skupinou Light & Love, což je duo, které má podle mě velkou budoucnost. Pomáhalo mi s produkcí dvou nově přidaných písní na první desku a celá druhá deska bude produkčně v jejich režii. Album pokřtí Xindl X.

Témata: