Vrchol elektronické sezóny v Praze

Marek-Bartos

Již téměř jedno století stojí Veletržní palác u pražských Holešovic, ale podobně divoké noci, jako byla ta ze 14. na 15. listopadu, pamatuje stará budova snad jen tři: konkrétně první, druhý a konečně ten třetí ročník mezinárodního festivalu elektroniky, Elektronic Beats. Není to jen jeden z řady hudebních festivalů. Několik hvězdných skupin a dýdžejů tu vystupuje v poměrně krátkém sledu během jednoho nepřerušovaného časového úseku, lidem se tudíž nedostává chvilky na oddych. Jak vypadala nekonečná jízda tentokrát?

Letošní ročník byl opět beznadějně vyprodaný, takže hlavní sál paláce praskal ve švech. Do velké místnosti pořadatelé nainstalovali množství světel. Zadní stěna sálu, u které se později objevilo pódium s obřím plátnem, byla zatím zakryta černou oponou. A za tímto neprůstupným plátnem se už připravovala skupina, která měla odstartovat následující zběsilou párty.

Prolog: Šou začíná!
Čas: 21:30. Přichází první kapela, jediná česká akvizice na festivalu, skupina Cartonnage. Je to nový, originální zjev na české scéně a stejně tak působí i při zahájení elektronické přehlídky. Muzikanti jsou ošaceni směsicí dekadence z 80. let, které mají asi hodně rádi, neboť tak zní i jejich hudební projev. Zřetelná je speciálně inspirace duchem klubového Berlína oné doby. Lehce lascivní disko/pop opravdu funguje! Vedle bezchybných výkonů instrumentalistů má na vysoké kvalitě přednesu velkou zásluhu hlavně šarm a um zpěvačky Vandy Choco, které občas vypomáhají dotvářet poněkud úchylný image dvě tanečnice s nejrůznějšími rekvizitami (umělé stromy, stereo sluchátka). Lidé se baví, noc se vyvíjí slibně.

Kapitola 1 : Klasika nadevše
Opona se opět rozestupuje. Na pódiu stojí čtveřice instrumentalistů, která si říká Red Snapper. Hoši z Británie hrají ve složení: Ali Friend (basa), David Ayers (kytara), Rich Thair (bubny) a Tom Challenger (saxofone, klarinet a kláveso-foukací nástroj jménem „melodica“). Už první pohled na ně napovídá, že se zřejmě jedná o nejméně elektronickou skupinu festivalu. Ale právě to z ní paradoxně dělá unikátní kapelu. S výjimkou jednoho laptopu totiž docilují zvuku, který jako by vypadl z přihrádky drum’n’basse a nujazz pouze za použití tradičních nástrojů. Basa je hutná, bicí dostatečně úderné a dynamické, dechové nástroje dodávají projevu zajímavost a jiskru a kytara místy zabarví skladby funkově. Diváků je více než při prvním vystoupení a nálada neustále roste.

Hit prvního alba Hercules And Love Affair

Kapitola 2: Velcí předskokani velké hvězdy
Před nějakou chvílí udeřila již jedenáctá hodina a opona se zase hýbe. Na diváky vyjukne pestrá osma muzikantů, která dává dohromady formaci Hercules And Love Affair. Tihle umělci mají za sebou pouze jedno album, které vyšlo teprve v tomto roce, ale příznivcům elektroniky je parta již dobře známá. Na domácí americké půdě se stala jedním z objevů tohoto roku a i pražské publikum ji přijímá více než vřele; po zásluze. Chytlavé disko, míchané ale i s jinými žánry (třeba funky), je výsledkem spolupráce rozličných elementů: trombónu, trubky, kláves, syntezátoru, vokálů (zpěvačky Kim Ann Foxman a Nomi), bicích a basové kytary. Diváků nebezpečně přibývá. A důvod je jasný…

Kapitola 3: Jízda graduje
Půlnoc. Přichází čas vyhrazený pro hlavní hvězdu večera – je tu Róisín Murphy. V davu posluchačů to vře (díky rostoucí hladince alkoholu také řve), opona je tatam a u hlavního mikrofonu stojí podivný tvor od pasu nahoru zahalený do černého kožichu, jehož hlavu mu zakrývá výstřední bílý klobouk. Basy vibrují, diváci vřískají a stvoření začíná podmanivě zpívat. Odhazuje kožich, odhaluje tvář a teprve nyní je jisté, že je to skutečně ona. V další hodince předvádí představení, které je pastvou pro zrak i sluch (Madonna by záviděla). Při známých elektro popových písních doprovází Murphy její skupina, dvě tanečnice a vskutku bizarní kostýmy. Jednou divoce tančí ve zlatých útlých šatech, jindy zase roboticky kráčí v kabátu ve tvaru jelena. Co píseň, to jiná vizáž. Převleky ale mají také sdělovací funkci, neboť mnohdy vystihují obsah a pointu písně. Po jediném přídavku lidé doslova šílí.

S klasicky ulítlým outfitem v Overpowered

Epilog: Dojezd
Diváků nepatrně ubylo, opilců patrně přibylo. Murphy je pryč, na scénu přichází legenda elektroniky: The Orb. Jedná se o průkopníky moderní elektroniky, a tak je škoda, že je pořadatelé zařadili do programu v momentě, kdy už vrchol přehlídky pominul. Atmosféra není špatná, ale mohla by být o něco energičtější. Hudebníci se snaží, jenže do skutečné působivosti předchozích interpretů jim přece jen něco málo chybí. Po nich už si bere slovo Mr. Oizo, který přistupuje k mixážnímu pultu a rozjíždí klasickou klubovou noc v nejrůznějších stylech od techna až po house. Párty pokračuje a skoro se zdá, že nikdy neskončí.

Elektronic Beats Festival
14. a 15. listopadu, Veletržní palác, Praha
Line up: Róisín Murphy, The Orb, Hercules And Love Affair, Mr. Oizo, Red Snapper, Cartonnage

Témata: