Všichni groupies Charlie Straight se spojili


Čas a místo: Po půl roce opět pražský Palác Akropolis. Status: Velká party. Třinecká kapela Charlie Straight dorostla do jedné z nejlepších koncertních kapel a kdo u toho tenhle rok - tedy hlavně včera večer - nebyl, udělal chybu.

Na Charlie Straight jsou jasně vidět měsíce dřiny. Před dvěma lety hráli tihle kluci  Colours Of Ostrava ve dvanáct hodin a přihlíželo jim sotva padesát lidí, kteří si říkali, že tohle nezní vůbec špatně. Od té doby stihli vydat desku, vyhrát tři hudební Anděly a svou upřímností, drajvem a citem pro melodii i harmonii pobláznit tisícovky dalších kluků a holek. Důkaz za všechny byla pražská Akropole na konci mrazivého listopadu.

Atmosféra jako na Pink
Po nepříliš přesvědčivé půlhodince, kdy na pódiu křepčila kapela Pepeline se svou kombinací folku a začátečnického alternativního rocku, se ve tmě objevila třinecká čtveřice, aby spustila svůj devadesátiminutový hitovkový set.
Hned jako druhý zazněl song Platonic Johny, podpořený andělským videoklipem na zadní projekci, a pak už koncert nabíral spád. Kapela kombinovala písně z prvotiny She´s a Good Swimmer s novějšími skladbami, které připravuje na další desku, a na klubu bylo vidět, že vyprodaný není jen tak náhodou. Včera by se mezi fandy nenašel snad nikdo, koho bychom nemohli označit jako groupie, tedy skalního fanouška. Ne, nestává se často, že by – pokud se zrovna nejedná o U2 nebo Coldplay – čeští fanoušci s takovou samozřejmostí zpívali anglické texty; a frontman Charlie Straight Albert Černý si to evidentně užíval. Pinkal si s nafukovacími balónky obřích rozměrů, poskakoval po pódiu s paličkami v ruce a úsměvem desetiletého kluka se skvěle bavil. Tak jako všichni kolem něj.

Během večera zazněly všechny klíčové songy kapely, ať už Upside Down, nebo koncertní pecka Shall We Have a Baby. Na závěr si Albert vlezl do nafukovací koule a ve stylu Pink se kutálel po rukou nadšeného davu. Efektní tečka, bavilo to všechny.

Celou show podpořilo nejen nenásilné světlo, které výborně dokreslovalo atmosféru (až na tu červenou, tu bych na koncertech zakázal), ale především skvělý zvuk. Není výjimkou, že kapela se se zvukem nepotká na stejné vlně, to ale rozhodně nebyl problém včerejšího večera. Na Charlie Straight je vidět, že rostou do pozice lídrů české scény, byť na první pohled mohou stále vypadat jako parta kluků, kteří se baví po náročném dni ve škole. Preciznost kapely v detailech je v tak mladém věku každopádně stále hodně překvapivá.

Stejně jako letos na jaře, i tentokrát Charlie Straight Prahu nadchli. Kdo by měl chuť zopakovat si včerejší zážitek (případně si ho darovat jako toho druhu první vánoční dárek), nechť se dostaví 9. prosince do Roxy. Třinecký band je ve skvělé formě.

Charlie Straight Newton College Tour 2910
30. listopadu 2010, Praha, Palác Akropolis
Support: Pepeline