Vztek musí ven. Nejlépe s Kurtizánami z 25. Avenue

petradamek

Když z kapely odejde zpěvák, většinou to má fatální následky. Když se to před lety přihodilo Kurtizánám z 25. Avenue a mikrofonu se chopil kytarista Tomáš Vartecký, mnozí předpovídali začátek konce. Jenže ten se (naštěstí) nekoná a tyhle „děvky“ jedou v pozměněné sestavě dál. A ve Futuru bylo opět Maso.

Dlouhá léta tady měli zkušebnu (či snad stále mají?), věnovali jí dokonce jednu skladbu z poslední desky a tak celkově tu znají snad každý půllitr – kde jinde v Praze by mohli Kurtizány z 25. Avenue zahrát než ve Futuru. A protože Kurtizány mají své Futurum rádi, i Futurum má rádo své Kurtizány.

Koncerty téhle partičky jsou opravdové, všechno je real. Tomáš Vartecký nemá problém prohlásit, že jinde v republice měli o trochu lepší publikum, a když se podíváte na zarostlého basáka Janíka, s cigárkem, rozepnutou koženou vestou a hustě pokérovanými pažemi, nemůžete ani na chvíli zapochybovat, že by si tu někdo na rock’n’roll jen hrál.

Snad jen kytarista Kany působí se svou mladou tváří vedle ošlehaných rockerů lehce úsměvně. Nakonec, proč ne – sice se narodil jen pár let předtím, než původní sestava na koncertech vyřvávala: „Možná to bude horší třeba na tom budeme líp/až se nám to v hlavě srovná nebudeme tolik snít“, ale když tahle dvacet let stará věc (Travestit) zazněla, dokázal to i on slušně rozbalit.

Většinu setu pochopitelně vyplnily kousky z poslední desky Teorie morfické rezonance, která vznikla už v novém složení. Mezi nimi ale nechyběly ani starší fláky. Hesla a úryvky mnoha skladeb: „Nezáleží na tom, kdo jsme, ale co si lidi myslí“ (Vyhoďme ho z kola ven) nebo „Tekutá moucha ví svý“ (Moucha) připomněly, jak skvělý je Vartecký textař. A když zaznělo: „Dech – průvany mozku“, vztek musel ven. To bylo Maso.

Zatímco Wanastowi Vjecy, Varteckého druhé působiště, přišli s novým albem v naprostém mediálním utajení, Kurtizány dávají o nové desce vědět s předstihem. Jako její předzvěst a zároveň jakási záminka k celému večírku totiž posloužil křest nové skladby Gagarin. Byl to vlastně křest-nekřest, protože jak na pódiu poznamenala Anna K., flash disk přece nemůžete ničím polít. Tak jich aspoň několik Jirka Zemánek (ano, basák Wohnout) a Jakub Kohák (ano, ten fousatý režisér z reklamy s Bolkem Polívkou) rozhodili do publika.

Poslechněte si Gagarina

A kdo je to ten holohlavý chlapík na pódiu? Host více než speciální, původní zpěvák Simon! Postavou zabiják, výrazem plyšový medvídek si s Kurtizánami vystřihl hned několik starších písní a v úplném závěru dokonce podruhé zmíněnou novinku Gagarin. Ať už se mezi nimi v minulosti odehrálo cokoliv, všechno se zdálo být zapomenuto.

Zapomenuty jsou rovněž rozpačité začátky Varteckého coby zpěváka. A na Kurtizány z 25. Avenue se naopak ještě dlouho nezapomene.

Kurtizány z 25. Avenue
Praha, Futurum, 7. 12. 2011