X-Men: První třída – začátek legendy v bondovském stylu

Stefan-Titka

Když nevíte kudy kam, začněte od začátku. Po třech dílech a jednom "spin-offu" s Wolverinem se v posledním dílu série X-Men vrátíme do 60. let minulého století. Do doby, kdy holohlavý vozíčkář Charles Xavier aka Profesora X ještě běhal a Magneto byl jen Erikem Lensherrem. Vězte, že v rukou Matthew Vaughna se tenhle "restart" série povedl na výbornou.

Vděčným výchozím bodem filmu X-Men: První třída jsou sama šedesátá léta. Studená válka mezi Sovětským svazem a USA, atomové zbrojení, špionáž, a když do toho ještě přimícháme mutanty a počátek jejich "krize identity", téma, se kterým se v rámci série nesetkáváme poprvé, máme předpoklady pro dobrý start.  

Na Kouli: Take That nazpívali soundtrack k filmu X-Men

Zmíněné ingredience ožívají v zábavné retro stylizaci, od kostýmů přes vypulírované padoušské ponorky až po dobové účesy. Hlavní zápletka dá ve své jednoduchosti vzpomenout klasickým bondovkám, kde zlo rovnalo se Sovětský svaz a dobro všechno ostatní. I X-Men používají tento jednoduchý vzorec, zároveň ho ale obohacují o silné charaktery a vztahy mezi nimi. Na celém snímku jsou tak nejzábavnější hlavně jednotlivé postavy.

Říká se, že nejvděčnější role jsou ty záporné. Jestli tomu nevěříte teď, počkejte si do kina na Michaela Fassbendera a jeho interpretaci mladého Erika Lensherra alias Magneta. Přebrat roli po Ianu McKellenovi není jednoduché a to, co Fassbender s postavou dokázal, je obdivuhodné. Pokud se Fassbender pohybuje na plátně, nemáte čas se nudit. Jako by se před vámi hýbal plnokrevný člověk, jehož přechod na "temnou stranu" sledujete s tichou fascinací.

Z filmu X-MenV horší situaci byl James McAvoy, jehož Charles Xavier neměl v porovnání s Magnetem tolik co nabídnout. Ve filmu se ale dobře ukazuje, že Magneta a Charlese Xaviera nelze vnímat odděleně – jsou dvěma stranami téže mince. Souboj principů, boj o to, jakým způsobem se postavit ke své genetické odlišnosti.

Ty nejlepší triky
Aby ale nedošlo k omylu a vy si X-Men: První třídu nespletli s nějakým psychologickým dramatem. Pořád je to hollywoodský biják se skvělými akčními scénami, které jsou hračičkovsky naivní a opulentní, na Matthewa Vaughna, režiséra filmu Kick Ass ale i zvláštním způsobem "ukázněné". Obří ponorky létají vzduchem, mutanti se proměňují, do toho efektní souboje… Trikově se poslední X-Men řadí mezi nejlepší ukázky toho, co může dnešní CGI nabídnout. Připravte se tedy na řádný wow efekt.

První třída je první třída. Dostanete víc, než jste čekali. Vaughn dokázal natočit blockbuster, který se nespoléhá jen na atraktivní triky, ale stejně tak, ne-li víc, na herce. Pokud by obdobně vypadaly všechny komiksové adaptace, byl by svět hned o něco veselejší.

Film se koneckonců vyplatí vidět už jen kvůli vtipnému cameu Hugh Jackmana coby Wolverina v "náborové" sekvenci. Jestli chcete vědět, co v praxi znamená "úsporný dialog", máte jedinečnou možnost.

X-Men: První třída (X-Men: First Class)
České titulky, 132 minut
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Michael Fassbender, James McAvoy, January Jones, Kevin Bacon, Rose Byrne, Nicholas Hoult a další
Premiéra v ČR: 2. června 2011