Xavier Baumaxa se představuje jako zadumaný introvert

Jiri-Vanek

Kdyby Xavier Baumaxa vydal aktuální desku Dawntempo jako svůj debut, nikdy by se nestal takovým fenoménem. Dvojalbum ale stojí za pozornost hlavně kvůli introvertnější, lyričtější poloze, v níž se Baumaxa na novince představuje, a také kvůli doprovodné skupině Jazz Sextet.

Nová nahrávka Xaviera Baumaxy Dawntempo je asi první českou významnou deskou, která vznikla díky crowdfundingovému financování. V zahraničí je tenhle fenomén běžný (není to tak dávno, co Amanda Palmer vybrala od fanoušků více než milion dolarů), v Česku je však v plenkách. Nicméně prostřednictvím serveru hithit.cz litvínovský samorost Baumaxa vybral takřka tři sta tisíc korun, díky kterým mohlo dvojcédéčko vyjít.

Proč dvojcédéčko? Podle některých fanoušků je Baumaxa nejsilnější sám s kytarou, jiní nedají dopustit na jeho vystupování s kapelou. Aby se zavděčil oběma skupinám, nabízí Baumaxa většinu nových skladeb ve dvou verzích, jedné komornější, druhé nahrané se skupinou Jazz Sextet. Tahle úlitba posluchačům působí trochu zvláštně, na koncertech se Baumaxa totiž málokdy chová jako interpret, kterému by nějak zásadně záleželo na tom, co po něm publikum žádá.

Poslechněte si Xaviera Baumaxu v YouRadiu

Ani první, komornější CD z dvojalba ovšem nenabízí klasického "koncertního" Baumaxu. Akustickou kytaru totiž ve většině písní nahradila kytara elektrická, občas i klavír. Nové skladby v okleštěných aranžích rozhodně nemají tak hitový potenciál, jak jsme byli zvyklí z předchozích Baumaxových desek, a klasických baumaxovek – písniček fungujících na první dobrou – je tady jen pár: Ing. Pavel Pavel, Židot, Nosánek a Babí léto bez bab. Textově ovšem býval Baumaxa v mnohem lepší formě; fakt, že jedním z nejzábavnějších textů desky je jen natažená anekdota o Židech (Židot), mluví sám za sebe.

Už na poslední řadovce Desperanto byl Baumaxa lyričtější než ve svých začátcích, na Dawntempu je tahle změna ještě výraznější. Jestliže v některých milostných písních (Pivíčko, Babí léto bez bab) ještě nechybí baumaxovský ironický škleb (Někdy vážně chtěl bych, abys byla pivíčko, abych tě pohladil a ty ses mi otevřela), v citlivé skladbě Mrak s doprovodem klavíru a krásným veršem Aby bylo jasno, nemusí být slunečno Baumaxa veškerou ironii a sarkasmus odkládá.

Bohužel některé skladby z prvního disku působí jako úplný omyl; to, že Baumaxa umí hrát na pusu tak, že to zní skoro jako trubka, je bezpochyby fascinující na koncertě, z desky to ale působí stejně polovičatě jako studiové nahrávky Bauchklang. To samé platí o muzicírování se synem (?), písnička s flétničkou Proč jsi mi ji vzal? patří spíš do rodinného alba. A skladby, v nichž Baumaxa przní slovenštinu (Nemám čas – správně je “v štúdiu”, nikoliv “ve štúdiu”), španělštinu (No trabajar!) nebo angličtinu (lo-fi blues The Moon And the Sun) je také lepší přeskakovat.

Prvnímu CD z Dawntempa lze vytknout mnohé, ovšem to druhé, na kterém Baumaxu doprovází plnokrevná skupina Jazz Sextet, si zaslouží hlavně chválu. Baumaxovy písničky tady už dávno neútočí na první signální soustavu, je dokonce nutné si chvilku zvykat na všechni tu vážně míněnou hudbu s divnými jazzovými akordy. Ale skladby, které na prvním CD znějí nudně a polovičatě (Mezirolí, Úplně normální píseň), tady najednou dostávají smysl.

Je to vlastně trochu paradoxní; přestože druhé CD z Dawntempa je asi nejkomplexnější Baumaxovou nahrávkou, Baumaxa sám je na něm nejkomornější. Performer Baumaxa si skladby nekrade pro sebe, drží se v pozadí a nechává vyniknout výborným aranžím a instrumentálním výkonům.

Xavier Baumaxa - DawntempoKdyby Baumaxa Dawntempo vydal jako svůj debut, nikdy by se nestal takovým fenoménem. Deset let po jedničce Fenkám má ale svaté právo natočit desku jako zamyšlenou introvertní výpověď.

Xavier Baumaxa – Dawntempo
Vydavatelství: Vlastní náklad
Celkový čas: 41:36 + 36:55
Hodnocení: 50 % + 80 %
CD1: No Trabajar!, Ing. Pavel Pavel, Nemám čas, Mezirolí, Nosánek, Židot, Mrak, The Moon And the Sun, Laco Deczi cvičí každý den, Úplně normální píseň, Babí léto bez bab, No Cantemos!, Pivíčko, Forgotten Puppy, Proč jsi mi jí vzal?
CD2: Ing. Pavel Pavel, Pivíčko, Židot, Laco Deczi cvičí každý den, Mezirolí, Nosánek, No cantemos!, Úplně normální píseň, Caddy, Forgotten Puppy

Témata:,