Do hlavní soutěže se dostali vesměs stejní známí tvůrci, kteří zkřížili své umělecké zbraně na jednom z nejznámějších filmových kolbišť již několikrát i v minulosti. Mezi soutěžními snímky je například Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického tvůrce a zároveň herce Seana Penna či La Fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierra a Luca Dardenneových.

V hlavní kategorii má domácí Francie tradičně největší zastoupení, a sice čtyři želízka v ohni, zatímco Spojené státy tři a po dvou pak Británie a Rumunsko. Ze známých hereček a herců se v Cannes představí Američanky Julia Roberts a Kristen Stewart, Kanaďan Ryan Gosling, Australan Russell Crowe, Jihoafričanka Charlize Theron, Američan George Clooney, Španěl Javier Bardem či Francouzky Marion Cotillard a Juliette Binoche.

Festival zároveň uctí hereckou legendu Roberta de Nira, který na speciální projekci představí svůj nový film Hands of Stone o panamském boxerovi Robertu Duranovi. V hlavní kategorii se představí i snímek vzniklý v česko-francouzské koprodukci.

Film Personal Shopper je od francouzského režiséra Oliviera Assayase. V sekci Cannes Classics budou mít zájemci příležitost zhlédnout digitálně restaurovaný český film z roku 1963 Ikarie XB 1. Český film bude zastoupen také v nezávislé sekci La Quinzaine des Réalisateurs, kde bude promítán animovaný snímek Jana Sasky Happy End.