Zapálení badatelé, vrhněte se na novinku od Navigators!

Jana-Moravcova

Její členové pocházejí ze všech koutů vlasti, ale i přes svá civilní povolání se dokázali sejít ve velmi osobitém projektu. Řeč je o kapele Navigators, která právě vydává novou desku My Place. Žánrově odvážnou a také tak trochu zapeklitou.

Už se svým debutem Sky Travelin‘ (2007) způsobili Navigators v českých klubech rozruch. Žádný hospodský rock ani bigboš, jako jedni z prvních tuzemských mladých muzikantů naopak přišli s něčím, co v Čechách nenízvykem – s variantou na černošské R´n´B v kombinaci s funky a jazzem. „To, že si vyděláváme primárně jinak, má své výhody. Nemusíme totiž dělat líbivou hudbu pro masy,“ vysvětluje rapper a textař Honza Pospíšil, proč se kapela nebála úřed třemi lety riskovat.

Ostrý obraz, dobrý zvuk
Nejsilnější zbraní Navigators byl už tehdy stoprocentně nečeský zvuk a lehce exotický nádech, za který mohla nejen zpěvačka Noemi Kebede.Ta v současné sestavě sice již nefiguruje, na výsledném zvuku Navigators roku 2010 to ale nezměnilo takřka nic.
Pod veselým a originálním přebalem novinky tak najdeme další porci živelné a neotřelé navigátoří svěžesti a hudebního nadšení. Říláme neotřelé, zároveň ovšem dodáváme: relativně. Nejsvěžeji totiž působí hlavně prvních několik tracků, pak deska až příliš zapadne do žánrových kolejí.

Koukněte na zábavný vtip ke skladbě My Place. Je celý sirkový

Celá jedenáctka nových písní proplétá soulové melodie s jazzovými, stejně jako s hip-hopem, funky nebo R‘n‘B. Sami Navigators se charakterizují jako R‘n‘B v jazzové podobě, což se podařilo dobře obtisknout i na druhou desku. Řada jazzových a R´n´B kapel se ale, byť album dobdarují skvělým zvukem (ještě před finálními úpravami si ho prý pochvaloval i producent Tom Coyne, který dělal i se Stingem nebo Sade) a sadou hostů typu Ondřeje Pivce na hammondky nebo perkusisty Davida Landštofa, nevyhne určité monotónnosti, která vychází z daného žánru. Stalo se to i Navigators, díky skvělé zpěvačce Erice Fečové z toho ale kapela docela dobře vybruslila.

Co se naopak desce nedá vytknout ani trochu, je její propracovanost. Od vymazleného bookletu přes pořadí jednotlivých skladeb až po ten nejposlednější tón.
Otvírákem se stala soulová Getting Out, které vévodí u kapely nový vokál Martina Svátka. Následuje první singl Rely On, povedený taneční song podpořený dechy. Hlavní podíl na nečeském soundu mají všechny vokály, které se nepotýkají s úsměvně počeštěnou angličtinou, ale opravdu anglicky zpívají. Nejvíce je samozřejmě slyšet Erika Fečová, která zbyla na ženské party sama. Svůj hlas ale ovládá tak samozřejmě, jako jiní jízdu na bicyklu. Kromě Rely On dominuje hlavně ve skladbách Do Something, Sometimes, Morning a především ve snové I Want You, které vévodí téměř celou dobu.

Poslechněte si Rely On

Pro mainstreamového posluchače bude deska My Place zřejmě těžko stravitelná. Kromě pro české popové ucho netradičních skladeb se na ní objevuje i řada tajemných koutků, které je třeba objevovat pozorně a s pečlivostí zapáleného badatele. Nebojte se toho, Navigators vás za trpělivost odmění svižnou a docela zábavnou deskou.

Stavte se ve čtvrtek 29. dubna v Lucerna Music Baru. Novinku My Place od Navigators pokřtí ďábelský kmotr Roman Holý, který si večer s kapelou i zahraje.

Navigators – My Place
Vydavatelství:
Sub Pubs Records
Celkový čas: 44:39
Seznam skladeb: Getting Out, Rely On, Do Something, My Place, I Want You, Keep It Real, Hug Me, Sometimes, Morning, In Your Motion, Soulclap

Témata: