Zatím spolu, zatím živi – Tom Cruise jako James Bond?

Stefan-Titka

Na čtvrté pokračování Mission: Impossible si ještě chvíli budeme muset počkat, Tom Cruise ale asi nehodlá vyjít ze cviku a v mezipauze opět variuje postavu Jamese Bonda. V akční komedii Zatím spolu, zatím živi Jamese Mangolda se spolu s Cameron Diaz pouští do adrenalinové jízdy, která kupodivu není zas tak hloupá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Zatím spolu, zatím živíAbychom si rozuměli: film s českým distribučním názvem Zatím spolu, zatím živi (v originále sympatický homonymní vtípek Knight and Day) asi nebude kopat první ligu během předávání Oscarů, ale o to se ani nesnaží. Je hloupý, ale je hloupý sympatickým, sebeshazovačným způsobem. Bavíte se, ale zároveň víte, že byste neměli. Pokud jste obeznámeni s anglickým výrazem „guilty pleasure“ (neboli hříšná rozkoš), víte, kam mířím.

Ve filmu je všechno nadsazené. Tom Cruise odrovnává jednoho padoucha za druhým, tvrdí, že po něm jdou, protože na ně něco ví, a komu věřit se stává klíčovou otázkou nejen pro hysterickou Cameron Diaz, semletou válkou mezi supertajnými agenty, ale i pro nás jako pro diváky.

Podívejte se na ukázky z filmu

Zatím spolu, zatím živi má na druhou stranu slušné tempo a pokud se rozhodnete, že vás otázka kdo-s kým-kde-a za kolik zas tak moc nezajímá, můžete vypnout a nechat se provádět po exotických lokacích, Zatím spolu, zatím živíkterých film nabízí docela dost; od zasněženého Rakouska, opuštěný tropický ostrov, až po španělskou býčí arénu.

Docela vtipný film, který mohl být trochu kratší
Scénář má několik opravdu vtipných momentů. Za všechny třeba sekvence „únosu“ postavy Cameron Diaz, která procestuje skoro půlku světa v limbu, zatímco útržkovitě a rozostřeně sleduje Toma Cruise, jak s ní skáče z letadla a zachraňuje ji před nepřáteli. Filmová zkratka, která pobaví.

Akčněji naladění diváci pak mohou ocenit vkusnou a hlavně přehlednou akci, kde víte, kdo na koho střílí, kde a proč něco vybuchuje a tak podobně. Jestli si myslíte, že u akčních filmů je tohle samozřejmost, pak asi neznáte Zatím spolu, zatím živíposlední tvorbu Michaela Baye (Transformers 1, 2)..

Zatím spolu, zatím živi je nakonec překvapivě vtipný film, který přesně splňuje parametry letního blockbusteru. Nemusíte u něj moc přemýšlet, stačí, když se bavítet. Dokonce i jindy pro některé nesympatický kukuč Toma Cruise je tu ke koukání.
oslední poznámka – kdyby byl film trochu kratší, jenom by mu to prospělo. Dobře nastartovaná jízda ztrácí ke konci  přeci jen trochu dech.

Zatím spolu, zatím živi (Knight & Day)
akční/komedie 
USA, 2010, 110 min
Režie: James Mangold
Hrají: Tom Cruise, Cameron Diaz a další
Premiéra v ČR: 29. července 2010