Život nové Vypsané fixy není málo punkovej

martin-wipplinger

Vypsaná fixa natočila poslední album s baskytaristou Mejnem stylově. Na Krásný smutný den zachytila to, pro co je na klubové scéně léta tak ceněná – koncertní zvuk i náladu.

Titulní singl Krásný smutný den, který nové řadové desce pardubické Vypsané fixy předcházel, překvapil swingovým rytmem i zvukem pozounu. Srovnání s tvorbou dětského projektu Mixle V Piksle, kterému se poslední půlrok někteří členové fixy věnovali, ještě nahrál dětmi obsazený videoklip. Zbytek alba už ale zní tak, jak se od kytarové kapely čeká. Nový producent navíc udělal fixu živelnější a od prvního riffu písničky Kdo se s námi odpoutá o hodně syrovější.

Poslechněte si Vypsanou fixu v Youradiu

Poetika Márdiho bizarních příběhů ze San Piega zůstává stejná, přesto je Krásný smutný den charakterově jiný než poslední trilogie natočená s Dušanem Neuwerthem. Nové album, které ve studiu Jámor obstaral Ondřej Ježek, je víc spontánní a díky neleštěnému zvuku dostalo bezprostřední atmosféru. Na druhou stranu některé z dvanácti skladeb fungují na první dobrou jen velmi složitě, na rozdíl třeba od Detailů, které to uměly téměř dokonale; výjimkou je právě pilotní singl, písnička Gigi nebo Boty proti bůstru. O to snazší to ale bude mít fixa na bojišti-jevišti. Při poslechu Krásného smutného dne je docela jasné, jak punkově to bude na koncertech vypadat. A závěrečná Shurka mikrofon o tom vypovídá snad úplně nejlíp. 

Kromě toho, že Krásný smutný den klade důraz na charakter Vypsané fixy jako výrazně koncertního interpreta, je taky zvukově pestrý. Už zmíněnou netypicky zaranžovanou titulní písničku v široké zvukové škále doplňuje i pomalá akustická Malá noční hudba nebo prudká a energická Karma je Mike Tyson.

Vypsaná fixaKdyž už se zdálo, že je život Vypsané fixy na deskách málo punkovej, přišla s deskou, která je silným protiargumentem. A my se těšíme na koncerty. Pražský křest je v plánu na 17. března.

Vypsaná fixa – Krásný smutný den
Vydavatelství: San Piego Records
Celkový čas: 41:35
Seznam skladeb: Kdo se s námi odpoutá, Bubák, Caddy, Boty proti bůstru, Hipík, Malá noční hudba, Karma je Mike Tyson, Krásný smutný den, Krakow glowny, Gigi, Výhodou je, Shurka mikrofon

Témata: