Zpocené tělo, ale prázdná hlava. The Subways se napočtvrté opakují

Jiri-Vanek

První dvě skvělé desky vydali The Subways v první dekádě jednadvacátého století a díky energickým živým vystoupením se stali jednou z nejoceňovanějších koncertních kapel. Pak se ale jejich kariéra mírně zadrhla. O její restart se tak snaží s letoším eponymním albem, dlužno ovšem dodat, že nikterak úspěšně.

The Subways vtrhli na světovou hudební scénu jako velká voda v roce 2005 s albem Young For Eternity. Ústřední dvojici, kytaristovi Billy Lunnovi a baskytaristce Charlotte Cooperové, bylo v té době plus mínus dvacet a jejich jednoduchý mix punkové energie a britpopové zpěvnosti očaroval nejen Velkou Británii. Podobný recept na druhé desce All Or Nothing vydané o tři roky později dokázal slovutný producent Butch Vig povýšit takřka k dokonalosti a i čeští fanoušci indie rocku se na nejednom koncertě mohli přesvědčit, že živá vystoupení trojice The Subways jsou ještě mnohem lepší než samotné desky.

Jenže třetí nahrávka, v roce 2011 vydané Money and Celebrity, ukázalo, že The Subways přešlapují na místě. Jednoduchost má totiž zatraceně blízko k banalitě a The Subways tak začínali místy znít spíš jako parodie sebe sama. Nejkomičtěji to asi působilo v klipu k písni We Don’t Need Money To Have A Good Time, v němž nejrůznější lidé předvádějí nejrůznější aktivity, na které jsou peníze docela potřeba. I proto nepatřila nová eponymní deska The Subways k těm nejočekávanějším nahrávkám tohoto roku.

Bohužel právem. Ne snad, že by byla vysloveně tragická. Úvodní dvojice písniček My Heart Is Pumping To a Brand New Beat a I’m In Love And It’s Burning In My Soul překypuje energií, riffy jsou ostré a syrové, bicí energické a hlasy Lunna a Cooperové se proplétají nebo doplňují, jak je zrovna potřeba. Když je třeba zvolnit, přijde balada s akustickou kytarou a klavírem (Because Of You (Negative Love)), druhá půlka desky člověka opět strhla ke zběsilému tanci.

Když však dohraje dvanáctá písnička, tělo je sice zpocené, ovšem hlava podivně prázdná. Všechny postupy (snad s výjimkou rapu v Black Letter) jsme už od The Subways někdy slyšeli a lehkost, se kterou The Subways skládali hity jako Oh Yeah nebo Girls & Boys, je dávno pryč. Zůstává sice poctivá porce energického indie punku, takže naživo budou i nové písničky bezpochyby fungovat. Jenže z desky je to po třetím poslechu už jen nablýskaná nuda a těmhle Kabátům britského indie rocku se asi nedá doporučit nic jiného, než vydat bestofku a v klidu a míru se rozpadnout.

The Subways – The Subways
Vydavatelství: Warner Music
Celkový čas: 32:45
Skladby: My Heart Is Pumping To a Brand New Beat, I’m In Love And It’s Burning In My Soul, Taking All The Blame, Dirty Muddy Paws, Good Times, Because Of You (Negative Love), Just Like Jude, We Get Around, Pet Boy, Black Letter, Twisted Game, Is That Enough

Témata:,