Mig 21 a Lelek Orchestra natřeli starou koloběžku novou barvou

Marek-Bartos

„Chlapecká striptérská skupina z Prahy 5 - Smíchova“ o sobě po delší pauze dává vědět novým albem Naživo. Popfunková formace Mig 21 nahrála ojedinělou desku spolu se třicetičlenným souborem Lelek Orchestra. CD předkládá záznam loňského berounského koncertu, pro který kapela s dirigentem Tomášem Kirschnerem od základů přepracovala staré hity. Co si o této netradiční spolupráci myslí kytarista a skladatel Mig 21 Tomáš Polák spolu s Tomášem Kirschnerem?

Jak vlastně došlo k setkání Mig 21 s Lelek Orchestra?
Tomáš Polák (T.P.):
Dostali jsme na Tomáše Kirschnera doporučení od skladatele Petra Maláska. Udělali jsem si takovou chlapeckou výměnu – já jsem mu předal nějaká cédéčka, on mi předal slib, že si to poslechne. Poslechl si to a udělal první skladbu, Overturu, která vychází z migovských motivů, a ta se nám líbila. Tak jsme si řekli, že tudy bychom mohli vyrazit společně.
Tomáš Kirschner (T.K.): Mě daleko předtím navštívil Petr Malásek. Pustil jsem mu úpravu sextetu lesních rohů, nějakou filmovou muziku, načež on řekl, že je to hezké, a odešel. Za tři neděle mi volal Jirka Macháček. Mezitím asi proběhla zmiňovaná výměna. Prostě neotřelá souhra náhod.

Takže vy jste si ze všeho nejdřív spolu chtěli zahrát jenom nějaké koncerty? Nebo jste už věděli, že vzniká něco unikátního a že vlastně pracujete na desce?
T.P.:
To ne. Dostali jsme nabídku udělat exkluzivní koncert s orchestrem. K tomu jsme tedy sháněli orchestr a dál jsme ani nemysleli. Už jsme věděli, že koncert chceme natočit na DVD. Ale když jsme pak pracovali, zalíbilo se nám to natolik, že jsme se rozhodli vydat i to CD.

Ukázky ze společné desky si můžete poslechnout tady

Lelek Orchestra je vlastně zkratka pro spojení Letušky a Lesníci. Má to něco znamenat? Nebo to je jenom takový zábavný název?
T.K.:
Tohle je zahaleno tajemstvím, které bychom nechtěli jako jedinou věc odhalovat.

Ale na koncertě byl sbor oblečený buď jako letušky, nebo jako lesníci – nemám pravdu?
T.K.:
To je pravda. Je tam ještě jeden takový bod, že jedna letuška je myslivec.

To znamená, že to je muž?
T.K.:
To ne! Možná to nevíte, ale mezi myslivci je spousta žen. Ona je ve skutečnosti „myslivkyně“ nebo lovkyně, zkrátka chodí s myslivci a loví. Nicméně na koncertech vystupovala v kostýmu letušky…

Jiří Macháček a jeho Mig 21 Foto archiv

Že přearanžujete staré písně Mig 21, to jste se rozhodli už před koncerty. Kdo se na aranžích

skladatelsky podílel?
T.P.:
To je práce Tomáše Kirschnera, já jsem fungoval jenom jako dodavatel materiálu a podkladů pro aranžérské zpracování…
T.K.: …což je ale nejdůležitější. Autorem písní je Tomáš Polák a já jsem to jenom aranžoval pro orchestr, aby vznikl koncert, to doplňování vzájemné kapely s orchestrem, ale zároveň jejich souboj na pódiu.

Je fakt, že tím pak dostaly staré písně úplně nový rozměr. Zdá se, že nové aranže mají asi záměrně asociovat koncerty velkých swingových big bandů…
T.P.:
Jo, to tam určitě místy zaznívá.
T.K.: Ale prapůvodní požadavek od Migů byla dechovka balkánského typu. Z toho jsem se celou dobu snažil tak trošku utéct a oni mě zase vraceli zpátky. Takže nakonec to v některých písničkách skutečně je a v některých se mi podařilo trošku utéct. A myslím si, že to je dobře. Třeba píseň Na světě rád, ve které jako jediné vůbec nehraje kapela až na zpěv Jirky, pak dostala nový rozměr a stal se z ní „dixík“. Je to pestřejší, a to je důležité.

Kdo přišel s nápadem v písních odkazovat na klasiky jako je Janáček nebo Smetana?
T.K.:
To jsme tak nějak věděli všichni. Ty konkrétní věci už jsem tam dával já. Je to tedy takový cimrmanovský způsob…

Kabaret?
T.K.:
Ano. Spousta hudby spolu souvisí a je si i moc podobná. Přitom je úplně z jiných branží a lidi, co ji psali, od sebe v žádném případě nemohli opisovat. Mnohdy se ani neznali. Je pěkné, když se to pak takhle spojí.

Jaké mátě zatím na desku ohlasy od kamarádů a známých?
T.P.:
 Myslím, že se to líbí. Pro spoustu je to milé překvapení. Nejvíc mě potěšilo, když se to líbilo muzikantům i lidem, kteří obvykle začnou větou, že oni Mig 21 tedy v žádném případě nemusí. To byla největší satisfakce.

Když tedy zatím tato spolupráce sklízí takový úspěch, nerozhodli jste se v ní  pokračovat?
T.P.:
To zatím necháváme otevřené. Materiál máme v ruce a pokud se nám podaří sehnat dostatek peněz a zároveň zajistit termín, kdy všichni budou mít čas, tak bychom to třeba rádi zopakovali.
T.K.: Prostě štěstí přeje připraveným, a to my jsme.
T.P.: Tak.

Poslechněte si Venkovana kluka od Mig 21

Co by jste odpověděli zlým jazykům tvrdícím, že poslední autorskou desku natočili Mig 21 před pěti lety, teď přearanžovali skladby a chtějí tak jenom vydělat prachy?
T.P.:
Nápad s orchestrem nevznikl uvnitř kapely, my jsme jen zkrátka dostali exkluzivní nabídku s ním udělat koncert. Byla to zajímavá výzva, a tak jsme prastaré písničky rádi přepracovali. Ale orchestrální podoba je úplně jiná, jinak je to nafrázované, jsou tam jiné formy… Nechtěli jsme, aby to znělo jako kapela a orchestr, ale aby to bylo jedno velké těleso a zároveň vnitřní souboj dvou těles. Jak říká Tomáš, původní význam slova koncert spočívá v souboji na pódiu. Takže to byl vlastně dost riskantní podnik.
T.K.: Musím říct, že mně jako aranžérovi se líbila idea, že nezamýšlejí orchestr jenom jako tu bandu za zády, ale chtějí, aby byl hudebně i jinak platný.

Takže vlastně vzniklo něco původního…
T.P.:
Ano, jak řekl Hurvínek: Je to taková stará, ale nově natřená koloběžka.

Teď otázka přímo na Tomáše Poláka: Máte s Jirkou Macháčkem, který píše texty, v záloze nějaký nový materiál?
T.P.:
Ano. Třeba loni jsme pustili ven píseň Venkovan kluk. Pak jsem klukům z kapely pouštěl úryvky filmových skladeb, které bychom mohli použít. Líbilo se jim to. Žánrově je to něco jiného, než hraje Mig. Těchto věcí máme více. Postupně shromažďujeme materiál a až ho budeme považovat za dost kvalitní, vydáme ho.

Mig 21
Skupina Mig 21 vznikla roku 1998 jako amatérská kapala čtyř přátel. Byli to Jiří Macháček (zpěv a texty), Jan Hladík (bicí), Pavel Hrdlička (trumpeta), Tomáš Polák (kytara a hudba). V srpnu 1999 kapela přijala do svých řad ještě baskytaristu Tomáše Kurfürsta a záhy se stala velice populární. Této vzmáhající se popularitě pomáhala přítomnost oblíbeného herce Jiřího Macháčka. Ovšem Mig 21 si fanoušky získal především na domácí poměry neotřelou hudbou, ve které spojuje melodický pop s funkem a velmi specifickou poetikou Macháčkových textů. Naživo je zatím jejich čtvrtým albem, kterému předcházely desky Snadné je žít (2001), Udělalo se nám jasno (2002) a Pop Pop Pop (2004). Písně jako Malotraktorem, Slepic pírka nebo Snadné je žít se hrály na všech českých rádiových stanicích a dostávaly se do popředí nejrůznějších hitparád. Novou desku Naživo skupina pokřtí 22. a 23. dubna v pražském Lucerna Music baru.