Proč si radši Lily Allen nedá panáka?


Jsou jí najednou plné žebříčky, směje se na mě z hudebních časopisů, píší mi o ní z nahrávací firmy, to snad abych tuhle bombu nepropásl – a přesto je mi Lily Allen i její nové album It´s Not Me, It´s You zcela buřt. Na svůj věk má pěkně proříznutou pusu, kvůli tomu si její desku ale určitě nepustím. A je mi taky ukradené, že se při filmovém festivalu v Cannes koupala ve fontáně jen v kalhotkách... Kromě toho to nebyl žádný zázrak. A že byla nalitá? To už skutečně není můj problém...

Lily Allen, nová britská hvězda (anebo snad hvězdička?) je totiž typickým příkladem toho, jak to dneska v popu chodí. Jak stačí málo a z naprosto neznámé dívčiny se stane celebrita. A to se vším všudy. To znamená články v bulváru jak v Anglii, tak v Americe a občas i u nás. Nadšené hlášky. Bombastické titulky. Spousta řečí. Šeptanda o novém, naprosto super super super objevu.

Budiž, kde je ale muzika? Kam se v tom všem mediálním krupobití ztratila?

Komu se nová deska Lily Allen líbí? Přečtěte si opačný názor

Pozornost vzbudila na MySpace
Možná je dobré si připomenout, jak se to všechno se slečnou Lily seběhlo. Ona sama tvrdí, že si ještě na základce zpívala na hřišti písničku od Oasis a na doporučení učitele se začala věnovat zpěvu víc. Budiž, to z člověka ale ještě hvězdu nedělá. Protože má ovšem tatínka oblíbeného herce a komika, zařídil jí nahrávací smlouvu. Ale z té sešlo, když jeho známý, který kontrakt podepsal, od firmy odešel. Malá slečna se tak do studia nedostala… Kdyby ale byla tak dobrá, jak mě všichni přesvědčují, jistě by si tam cestičku našla.Budiž. Zklamaná Lily se tedy rozhodla – velice fikaně, to jí musím nechat – umísťovat své písničky na MySpace, a tam, kupodivu, vzbudila pozornost. Ale dokážu si představit, jak její vrstevnice říkají: „Hele, tys to ještě neslyšela? Fakt ne, jó? Tak to dej, je to supééér! Hustý!“ A hoši si ji pouštějí a oddávají se snění.Návštěvy na MySpace narůstají řetězovou reakcí a pak si firma uvědomí, jaký se tu na chodníku válí poklad, a nabídne Lily smlouvu. Pak už to jede: první deska Allright, Still se prodává jako housky na krámě, a snad aby její prodej ještě podpořila, pozurážela sebevědomá pěvice koho jen šlo. Zase bylo o čem psát. A nevadilo, že když kolem sebe šlehala bonmoty, byla leckdy pěkně pod parou.

Proč si stěžuje na milence
Teď je tu nové album, Lily Allen přehodila výhybku a libuje si v tuctovém elektropopu. Nic nového, a pokud jde o texty, její rádoby upřímnost nebo otevřenost mě taky nechává chladným. Jako třeba v písničce Not Fair – tam si totiž mladá dáma stěžuje, že má strašně líného milence, šup šup a je hotovo – a ona si v posteli ani nezakřičí. Tak ať si najde jiného, napadá mě okamžitě, a ať neotravuje.

O čem by pak ale zpívala?

Autor je publicista a překladatel