Goldfrapp v Praze: Hodně peněz za málo muziky

Stefan-Titka

V současnosti platí za jednu ze zajímavějších elektronických kapel. Začínali v ambientním duchu, na dalších albech prozkoumali glam rock a synthpop, aby s poslední deskou Head First, jíž v současné době propagují na koncertní šňůře, skončili u osmdesátkového popu: duo Goldfrapp. I když se jejich fanoušci bavili včera v pražském klubu SaSaZu dobře, na konci neskrývali zklamání.

Co se návštěvnosti týče, zažilo SaSaZu světlejší momenty. Před vchodem se sice svižně obchodovalo s lístky, koncert ale vyprodaný nebyl. Po celé ploše klubu jste se tak mohli docela slušně pohybovat, což u tamních zahraničních akcí nebývá samozřejmostí. Goldfrapp sice jméno mají, ale zřejmě jen v očích fajnšmekrů. Nebo že by Alison Goldfrapp v Prazefandům stačil dva roky starý koncert na Colours of Ostrava?  

Konec po 45 minutách
Start celého večera byl ohlášený na desátou hodinu večerní, což v očích těch, kteří mají zkušenosti s reálným startem, trochu nejistoty. Pokud víme, že koncerty mívají obvykle i hodinu a víc skluz, nezdála se desátá jako šťastná volba.
Veškeré obavy se ale nakonec ukázaly býti liché. S úderem desáté Goldfrapp skutečně svůj set spustili. Světelná technika a efekty, které vypalovaly díry do sítnice; basy dunící v uších ještě notnou chvíli po skončení koncertu, zpěvačka Alison Goldfrapp v několika oblečcích, které během koncertu střídala.
Goldfrapp začali zhurta a prakticky celá první pětačtyřicetiminutovka, ve které zazněly například I Wanna Life či Dreaming z aktuální desky Head Firts nebo Crystalline Green z alba Black Cherry (2003), se nesla ve vzrušujícím rytmu osmdesátkového feel-good popu. Když ale pak pětičlenná kapela opustila poprvé pódium přesně v momentě, kdy se rozdováděné SaSaZu dostávalo pomalu do varu, začal člověk tušit, že něco není úplně v pořádku.

Alison Goldfrapp v jednom ze svých kostýmkůPraho, jsi úžasná. Ale já jsem nastydlá
Goldfrapp se po chvíli vrátili a zklidnili tempo písničkou Little Bird z desky Seventh Tree. Kdo čekal pomalejší sekci, na kterou naváže závěrečné elektronické inferno, musel být zklamán. Kapela „přidala“ jen slabou čtvrthodinku, po které Alison Goldfrapp poděkovala a spolu s kapelou opustila pódium. To bylo všechno. Že je konec, došlo lidem definitivně až ve chvíli, kdy se na stagi objevili bedňáci a do reproduktorů začala proudit neznámá hudba.
Goldfrapp tedy odehráli zhruba pětašedesát minut čistého času, ale když už to začínalo vypadat na slibný taneční večer, skončili. I přesto, že za zkrácenou show mohlo Alisonino nachlazení a zpěvačka dala do koncertu zřejmě tolik, kolik mohla, přetrval z show dojem, že Praha byla prostě jen další zastávkou na turné. Nespravil to ani Alisonin vzkaz na Twitteru, že Praha i atmosféra v SaSaZu byly fantastické.

Goldfrapp
12. října 2010, Praha, SaSaZu
Support: Floex

Goldfrapp a Little Bird

http://www.youtube.com/watch?v=4l4PkcX8UEM

Témata:, ,