Helena Zeťová: Improvizovat neumím, v SuperStar se to ale učím

Hana-Slivova

Zpěvačka Helena Zeťová (30) je nováčkem v porotě soutěže Česko hledá SuperStar. Svého favorita už má, jméno ale říci nemůže. Tak alespoň prozrazuje, jaké písničky si letos uchazeči o titul SuperStar vybírali v základních kolech nejčastěji a jak to vypadá s její novou deskou.

V jednom rozhovoru jste řekla, že porotcování v SuperStar pro vás byla výzva, protože jste chtěla zkusit něco jiného než zpěv. Zároveň jste ale dodala, že až doteď jste nabídky k moderování odmítala. Proč?
Protože moderovat neumím. Když zpívám, musím znát text a melodii. To, co dám ze sebe dál, feeling nebo energii, udělá pak písničku v tu chvíli jedinečnou.
Moderátor ale potřebuje kromě faktů umět taky improvizovat a rychle a okamžitě reagovat. Tento talent mi pánbůh nenadělil. Účast v porotě SuperStar mi ale pomáhá přiučit se. Mám výhodu, že když se zadrhnu a neumím se vyjádřit, podrží mě mí kolegové.

Se spoluporotci Rytmusem, Gábinou Osvaldovou a Palo Haberou jste si prý sedla velmi dobře i co se humoru týče. Můžete být konkrétnější?
Těžko. Jde o jednotlivé situace během natáčení, během nichž má někdo z nich vtipnou poznámku. Nevím, jestli jsou zaznamenány i kamerami nebo jestli budou použity ve vysílání, stávají se ale na place i v zákulisí. Všichni dovedou vtipně glosovat. Gábina Osvaldová s velkým nadhledem, Palo Habera, řekněme, profesorsky.

Máte za sebou první castingy. Našla jste si už svého favorita nebo favoritku?
Jo. Ale nemůžu prozrazovat.

Během konkurzů se na výběru skladeb, jimž se účastníci prezentují, podepisují módní vlny; dříve se často zpívala Dido nebo třeba Fugees. Jací interpreti a písničky se zpívali letos?
Halelujah od Leonarda Cohena a At Last od Etty James.

Etta James – At Last

http://www.youtube.com/watch?v=ADDigK8LwyE

Leonard Cohen – Hallelujah

Zvolil si někdo vaši písničku?
Ne. Zatím ne. Ani mě nenapadlo, že by mohl.

Bude podle vás letos těžké vybrat finálovou skupinu?
Určitě bude. Už při výběru semifinalistů bylo vidět, že si každý z nás stojí za svým a chce dál pustit „ty svoje“. Konečná dohoda nebyla lehká.

Jeden z účastníků letošního castingu prý neunesl kolektivní názor poroty a přišel si to s vámi vyříkat mimo kamery. Jak takové vyříkávání si názorů mimo kamery vypadá?
Dozvěděli jsme se, že vůbec nikdo z nás porotců neumí ani zpívat, ani rozeznat talent dotyčného. Po několika minutách monologu protistrany a absolutně neakceptovatelných názorech poroty to porota vzdala a vzdálila se. Talent chladne a nezbývá mu než odejít.
Pokud by nepoznaný talent překročil hranici, jíž je porotcovský stůl nebo jiný kus nábytku, který nás odděluje, je ochotna zakročit ochranka.  

Mezi porotci letos sedíte poprvé. Sledovala jste dřívější ročníky soutěže? Zajímají vás profesní osudy výherců?
První ročník s vítězkou Anetou Langerovou jsem sledovala, pak občas poslední finálová kola dalších ročníků. O úspěšných vítězích samozřejmě vím a sleduji jejich práci, na spoustu dalších jsem už zapomněla.

Anete Langerová – V bezvětří

Poslední desku Crossing Bridges jste vydala před dvěma lety. Co jste mezi tím dělala? Jak to vypadá s vaší chystanou novinkou?
Stále vystupuji s repertoárem ze svých dvou cédéček. Novou desku mám hotovou z poloviny, kdy vyjde, to ale zatím nevím.

Helena Zeťová – Impossible

Když jsem se ptala přátel, co by je na vás zajímalo, téměř všichni se opět shodli na jedné otázce, totiž zde já váš hlas přirozený, anebo jste k němu přišla časem, během koncertů v barech.
„A“ je správně. Trpím takzvanou nedomykavostí hlasivek, která způsobuje barvu mého hlasu. Bary a kouření mému hlasu určitě nepomáhají, ale snad to nemá až takový vliv. Alespoň doufám.