5 tipů, kde si v Paříži dát něco na zub

Hana-Slivova

Vykašlete se na Starbucks, i když z jednoho se parádně pozoruje cvrkot před Moulin Rouge (a mají tam wifi). I v Paříži najdete v turistických oblastech sympatické a stylové restaurace a kavárny, kde nenecháte všechno kapesné. Tady jsou naše vyzkoušené tipy.

Cave La Bourgogne

Adresa:144 Rue Mouffetard
Metro: Saint Michele

Až se vydáte na procházku do Lucemburských zahrad a na Montparnasse, odbočte do Rue Mouffetard. Na jejím dolním konci najdete restauraci jménem Cave La Bourgogne, která jako kdyby vypadla z románu Emila Zoly. Poprvé jsem se o ní dozvěděla z několik let starého průvodce časopisu Reflex, a její autor, francouzský dopisovatel Jam Šmíd, nelhal: tamní salát s topinkou, vejci, bramborem, olivami a další všemožnou zelezninou za deset (!) eur je famózní. A zasytí – skoro na celý den. K salátu dostanete zdarma  karafu vody, a tak si objednejte ještě decku bílého stolního vína. A zatímco vám budou chystat dobroty, kochejte se výhledem na stylový bar s těmi nejroztodivnějšími sklenicemi. Na kafe a zákusek už tu ale nečekejte. Pokračujte nahoru ulicí Mouffetard a stavte se u Nicose na palačince.

Cafe de Flore

Adresa: 172 Boulevard Saint-Germain, křižovatka Boulevard Saint – Germain a Rue Saint-Benoît
Metro: Saint-Germain-des-Prés

Kavárna Cafe de Flore je startovacím bodem do čtvrti Saint Germain – a taky nutnost pro všechny fanoušky literární historie. Tady se totiž mezi válkami potkávali třeba Jean-Paul Sartre, Boris Vian a Simone de Beauvoir (mimochodem, dům, kde žila, stojí ve stejné ulici – rue Campagne-Premiere – jako Jean – Luc Godard natáčel poslední scénu filmu s Jeanem Paulem Belmondem U konce s dechem). Dnes je to typická kavárna na rušném místě; než stačíte napsat pohled, hosté se tu u maličkých stolků dvakrát otočí.  Na sendvič, salát nebo kafe ale ideální. Rozmyslet si tu můžete i další trasu, lákadel v podobě krásných obchodů, barů a zapomenutých zákoutí směrem k Seině je tu na půl dne.

Kanál st. Martin

Adresa: Quai de Jemmapes
Metro: mezi Bastille a Republique
Tohle není tip na konkrétní restauraci, i když i těch je kolem malebného, 4,5 km dlouhého kanálu sv. Martina z 19. století celá řada. Jestli bude venku hezky, kupte si v okolní sámošce sýry a salámy, sedněte si na některý z typických železných mostků, stavidel anebo přímo na zeď kanálu a spolu s desítkami dalších mladých lidí si jídlo snězte venku. Když se slunce opře do hladiny, je to romantika, jak se na Paříž sluší a patří.

Kavárna Angelina

Adresa: 226 Rue de Rivoli
Metro: Tuileries
Na Angelinu, kavárnu s vyhlášenou horkou čokoládou, která funguje už přes sto let, se stojí fronty! Ovšem pozor, dá se na ni trochu vyzrát. Jestli se vám nechce čekat na volný stolek, zajděte vedle do obchodu a kupte si sklenku s už hotovou horkou čokoládou a doma si ji jen ohřejte. I tahle „prefabrikovaná“ čokoláda za to stojí! O makronkách a bonbonech, které si taktéž můžete koupit, asi ani nemá cenu se rozepisovat. To se prostě musí zkusit. Až v kavárně/cukrárně nakoupíte zásoby, jděte si je sníst na lavičku do přilehlých zahrad. Ráj v ten moment dostává naprosto jasné obrysy. 

L´été en pente douce

Adresa: 8 Rue Paul Albert
Metro: Anvers

Na začátku článku byla řeč o kabaretu Moulin Rouge. Jsou chvíle, kdy se v okolí téhle turistické atrakce nepohybuje skoro nikdo – třeba když se stmívá a venku je pod mrakem. Vydejte se nahoru směrem k bazilice Sacre Coeur – trasa vede kolem obchodu pojmenovaném stejně jako deska zpěvačka ZAZ Recto Verso přes další kabaret Au Lapin Agile až k bazilice. Sejdete-li po cestě pro autobusy, narazíte na restauraci – nebo spíš bistro – s barevnými židličkami a verandou. Vevnitř je to domácké, milé a za velmi rozumný peníz tu mají dobré saláty nebo ryby. Ideální pro vegetariány,  zlobit se na vás nebudou, ani když si dáte jenom kafe, džus nebo sklenici vína.