Podzimní zdravé stravování: Zkuste tyhle polévky

Redakce

Podzim je ideálním obdobím, kdy začít s hubnutím. Nejen, že k tomu nahrává počasí, které vás vyžene do fitka, ale také skvělé suroviny, ze kterých můžete vařit. My jsme si pro vás připravili dva chutné recepty na sezónní polévky, které vám budou chutnat a ještě vám pomohou shodit pár kilo.

Dýňová polévka

Dýně je pro naše tělo takový malý zázrak. Asi devadesát procent dýně tvoří voda, zbytek je vláknina, která urychluje trávení a čistí organismus. Je ideální, pokud chcete zhubnout.

Na polévku budete potřebovat: 800g dužiny nakrájené na kostičky, dvě lžíce másla, jednu cibuli, dva stroužky česneku, jednu nastrouhanou karotku, jednu lžíci kari koření, jednu lžičku třtinového cukru, 600 ml zeleninového vývaru, 220 ml smetany na šlehání, sůl a pepř, opražená dýňová semínka, jednu čili papričku a dvě lžíce dýňového oleje.

Postup: V hrnci rozpusťte máslo a osmažte cibulku s česnekem. Přidejte nakrájenou dýni a pět minut opékejte. Poté přidejte mrkev, kari koření, cukr a nakonec přidejte vývar. Vařte asi patnáct minut. Vmíchejte smetanu a ochuťte solí a pepřem. Nakonec stáhněte z plotýnky a rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku podávejte s opraženými semínky a olejem.

Cizrnová polévka

Luštěniny jsou všeobecně známé tím, že jsou velmi výživné. Jinak na tom není ani cizrna neboli římský hrách, který vám pomůže i při dietě. Obsahuje totiž velké množství hořčíku, draslíku, manganu, vápníku, zinku a fosforu. Kromě toho se v ní vyskytuje i velké množství vlákniny, které je, jak již víme, prospěšná pro trávení.

Na polévku budete potřebovat: cizrnu v konzervě, pepř, zeleninový bio bujon, půl konzervy kokosového mléka a sůl.

Postup: Na dno hrnce přidáme trošku olivového oleje a na něm asi pět minut prohříváme slitou cizrnu. Mezitím si dáme do konvice ohřát vodu, kterou nalijeme na cizrnu, přidáme bujon a vlijeme polovinu kokosového mléka. Necháme deset minut prohřát a hlídáme si, aby bylo v hrnci dost vody. Poté vše rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a přidáme trošku limetkové šťávy.

Jak se správně stravovat

Sedm super potravin, které jsou skvělé pro naše zdraví