Dívka neměla vagínu, tak jí tam lékaři voperovali rybu

Petra Vorelová

Brazilka Jucilene Marinho (23) se narodila bez vagíny. Po operaci, kterou nedávno prodělala, si konečně může užít sex.

Jako první na světě jí lékaři vytvořili pochvu s pomocí kůže ze sladkovodní ryby tilápie, píše web iDnes.cz. Neovaginoplastiku provedl tým gynekologů z Federální univerzity brazilské spolkové země Ceará.

Jucilene trpí vzácným Mayerovým–Rokitanskyho–Kusterovým–Hauserovým syndromem. Ženám s touto chorobou od narození chybí část reprodukčních orgánů, obvykle děloha a často i pochva.

Rybí gel

Jak operace probíhala? Lékaři mezi nohama dívky vytvořili otvor a umístili do něj tubulární formu lemovanou kůží ryby tilápie. Ta se při kontaktu s lidským tělem začne chovat podobně jako kmenové buňky – vstřebá se a přemění na buněčnou tkáň, která zformuje stěny nové pochvy.

Rybu odborníci před zákrokem očistili, sterilizovali a ozářili, aby tam nezůstaly žádné viry. Lékaři ji také zbavili šupin a zápachu. Výsledek pak vypadal jako světlý gel.

Žena se zotavovala tři měsíce. „Loni v říjnu mi lékaři dali zelenou, abych s partnerem vyzkoušela pohlavní styk,“ prozradila. „Nejdřív jsem se bála, že to bude bolet a že se nová tkáň poškodí. Ale všechno proběhlo bez problémů, byla to úžasná chvíle. Necítila jsem žádnou bolest, jen uspokojení,“ dodala. Gratulujeme!

Témata:, ,