Fotky, které stojí za to: 12 nejúchvatnějších akvárií na světě

Redakce

Oceán skrývá mnoho tajemství. Ta, která se týkají jeho přirozených obyvatel, se snažíme odhalit v akváriích. V tomto příspěvku najdete ta nej. Zdrojem nám byl web Easyvoyage.co.uk.

 

  1. Fish ‘n Flush

Stejně jako vznikla řada dalších hezkých věcí, i akvarijní záchodovou nádržku Fish’n Flush navrhli z rozmaru. Někdo si řekl – a proč by nemohla být nádržka průhledná? Tak se zrodila myšlenka Fish’n Flush. Prostor pro rybičky je logicky oddělen od vody na splachování…

 


11. iPond

Ipond (pond = angl. rybník) je malé akvárko na 350 ml vody a repráček. Nicméně, společnosti na ochranu zvířat byly proti tomuto asi nejbizarnějšímu sloupci vody. Argumentovali nedostatečným životním prostorem pro rybky. Možná i proto se model nějak zvlášť neujal.

 


10. Mini Aquarium

Anatolij Koněnko je ruský umělec se specializací na miniatury. Jeho ruce vytvořily nejmenší akvárium – jeho rozměry jsou asi jako krabička od sirek. Pochopitelně v něm můžou bydlet jen malé ryby Pandaka Pygmaea.

 


9. Lisabonské Oceanárium – největší akvárium v Evropě

Toto akvárium dosahuje téměř 40m na délku a je ve tvaru písmene U. Dalším rysem projektu je neuvěřitelné množství přírodních „ozdob“, jako jsou živé řasy, mušle a další obyvatelé mořského dna.

 


8. QUA Bottle Lounge

V Texasu ve městě Austin byl bar QUA Bottle Lounge. Nabízel návštěvníkům nejen pití a zábavu, ale i adrenalin: akvárium plné žraloků a rejnoků. Nicméně zavřel prý kvůli protestům ochránců zvířat.

 


7. Aquadom Radisson Blu Hotel

V této části hotelu Radisson Blu Hotelu v Berlíně žije v největším pozemním akváriu na světě v slané vodě více než 1500 tropických ryb. Akvárium přitahuje hosty do hotelu a kromě toho se projedou výtahem s kapacitou 48 osob!

 


6. Telefonní budka

Tato akvária jsou v Belgii, Francii, na Mauriciu a v Japonsku. Po revoluci mobilních telefonů byly budky osiřelé. Elegantním řešením se ukázala proměna na azylové domy pro ryby!

 

5. Akvárium s žraloky v hotelu Golden Nugget

Las Vegas – místo, kde se lidé obohatí o zkušenosti, ke kterým se nemohou dostat nikde jinde. Kromě hříchů v kasinu můžete v hotelu zažít sešup skleněným potrubím kolem žraloků.


4. Georgia Aquarium

Gergia Aquarium se nachází v Atlantě a opět je to jedno z největších na světě. Je tak obrovské, že v něm žijí 4 dospělí žraloci velrybí! Akvárium zve hosty si zaplavčit s obrovským rybami. Je to bezpečné, protože žraloci velrybí se živí planktonem.

 


3. Monterey Bay Aquarium

Monterey Bay Aquarium v Kalifornii, se proslavilo velkým bílým žralokem. Žralok bílý (lidožravý) může být extrémně nebezpečný. Z akvária dva statné kusy nakonec pustili do volného oceánu, protože rostli v zajetí příliš rychle.

 

2. Vodní svět Cheng-čchin

Mořské království Cheng-čchin v čínské provincii Kuang-tung je údajně úplně nej. Podle zástupců Guinnessovy knihy rekordů vodní svět překonal hned pět rekordů. Park, který je nyní největší na světě, leží na ploše 132 hektarů a v nádrži má 22,7 milionů litrů slané vody. Vybudování trvalo tři roky a stálo v přepočtu asi 16 miliard korun. Má také největší podmořskou vyhlídkovou kupoli, největší nádrž a největší „okno“ akvária. Turistická atrakce je součástí luxusního hotelu, který s vodním parkem spojuje kilometr dlouhý vodní kanál – Grand Canal. Areál je rozdělen na 7 částí podle oceánů.

 

  1. Ledové akvárium, Japonsko

Asi jste už v lecjakém akváriu byli, ale že by tam veškeré osazenstvo bylo jako a to doslova v mrazáku, to přeci jen ne. Přesně tak, v japonském městě Kesennuma narazíte na 450 mořských kreatur od ryb po medúzy. Neuvidíte je ale hemžit se kolem vás. Jsou dost zmrzlí v ledu, a tak si je můžete pozorně v klidu prohlédnout. A pokud je chcete ochutnat, stačí zajít do přilehlé restaurace, kde vám to naservírují na talíř, tentokrát rozmrzlé.

Příběhy tatéra celebrit o jejich tetování: Co vykéroval Ritě Oře a kam? GALERIE

Jsme v tom společně: Galerie 17 fotek, které vás donutí přemýšlet