5 faktů o upírech, které jste neznali: Vdovy to měly těžké

Redakce

Díky filmovým trhákům si myslíme, že už o upírech víte vše. Ne! Na opravdu neobvyklé informace o krvežíznivých potvorách se musí oprášit staré knihy a číst. Udělali jsme to za vás! Přečtěte si pět nejzajímavějších faktů.

  1. Matika nedohání k šílenství jen nás, ale i upíry. Pokud si myslíte, že po vás nějaký jde, rozsypte kolem postele pytlíky s rýží! Tento starý zvyk vás zaručeně ochrání. Upíři trpí zvláštní poruchou. Musí všechno spočítat!
  2. Podle vampirologů vznikl mýtus o krvesajících zrůdách ve starověkém Egyptě. Bůh temnoty Set žárlil na bohatství svého bratra Osirise. Vytvořil vojáky živící se lidskou krví, aby bratra zabili. Ra, syn Osirise a bůh Slunce, se rozhněval a uvrhnul na vraha svého otce a na jeho kumpány kletbu. Když vkročí na sluneční svit, budou zničeni!
  3. Dracula se nestal upírem za svého života, ale byl k tomu předurčen! Přízvisko Dracul, které nosil jeho otec Vlad II., znamená v překladu Ďábel. Synek, Vlad III., přezdívku podědil ve formě Dracula, v českém jazyce „syn Ďábla“. Prokletí si nesl díky otci už od kolébky. Budeme-li se držet legendy, znamená to, že se Dracula už jako vampýr narodil!
  4. Podle staroslověnského folkloru upír začínal jako stín a postupně se formoval v tělo. S každou obětí, která podlehla, nabíral nemrtvý na tvaru. Pokud šlo o mužského zubatého labužníka, zašel po dosažení úplné formy za svou vdovou a zplodil s ní malé upírky.
  5. Zapomeňte na hollywoodské způsoby zastrašení neočekávané noční návštěvy. Nejvíce dříve zabírala rostlina oměj šalamounek, stříbro, oheň, hloh a máta. Dnes vše dostupné. Teď už víte, jak se doopravdy bránit!

    Doják: Trpěla depresemi, manžel jí napsal tento vzkaz na zrcadlo

    7 faktů o Vánocích, které vám (možná) unikly. Vánoční stromečky se věšely na strop