5 nejlepších falzetů aneb když chlapi zpívají zatraceně vysoko

Redakce

Když muži zpívají vysoko, je to sexy. Tak nějak to ukazuje, že i oni mají v sobě takovou tu jemnou stránku, po které některé ženy tolik prahnou. Zpívat ve falzetu ovšem není žádná hračka, ve skutečnosti je zpěváků, kteří jej zvládali či zvládají, velice málo. Dnes se podíváme na pět nejzásadnějších umělců, kteří si se svým hlasem rádi pohrávají ve výšinách a zároveň u toho neznějí jako když taháte kočku za ocas.

Justin Timberlake. Obrovsky talentovaný hudebník a herec (který zvysoka kašle na kritiku ohledně toho, že jeho písně jsou tak dlouhé, že kdyby se z nich udělal notový zápis, tak by třikrát obtočil zeměkouli) v době svého působení v Nsync dostával docela kapky, protože se mu neznalci smáli, že asi nikdy nezačne mutovat. Jenže to ještě tenkrát nevěděli, že Justin zvládne z vokálního hlediska takřka všechno a že ze svého falzeta udělá naopak svou největší přednost. V podstatě každá jeho píseň je zpívaná ve výškách a to z něj dělá snadno rozpoznatelného interpreta.

Thom Yorke. Bez Thoma Yorka a jeho schopnosti dostat svůj hlas do závratných výšin by Radiohead nebyli prostě Radiohead. Jasně, jejich hudba je z instrumentálního hlediska už dostatečně originální, ale právě Yorkův falzet je to, co dostává nejen holčičí část posluchačstva do kolen. Tenhle zpěvák využívá svůj hlas všemi možnými i nemožnými způsoby a v podstatě je jeho vokál dalším nástrojem v kapele. Občas si ani hned nevšimnete, že to není hudební nástroj, ale jeho hlas. A tohle nedokáže jen tak každý.

Michael Jackson. O velkém a v zásadě trvalém vlivu Michaela Jacksona na celé pojetí vokálu v popu nelze vůbec polemizovat. Podstatný je i fakt, že Jacksona nelze přesně napodobit. Můžete mít nejlepší falzeto na světě a stejně se do jeho charakteristických pěveckých výkřiků, výplesků a zavýsknutí netrefíte. Starší ročníky si možná ještě pamatují posměšné řeči o tom, že Jackson je ve skutečnosti žena, protože tak vysokých tónů nemůže muž z čistě fyziologických důvodů vůbec dosáhnout.

Prince. Ne nadarmo se o Princovi říká, že to byl právě on, jehož falzet zněl nejvíc sexy. Možná to bylo tím, že se zpěvák skutečně velmi často snažil znít jaksi dvojznačně – tedy jako muž i žena zároveň. Dost často tomu přizpůsoboval i své texty. Prince byl vůbec všestranně nadaný a tak mu nečinilo žádný problém se pohybovat právě mezi světem mužským a ženským; ostatně tento „rozpor“ byl vidět i na jeho koncertních outfitech a celkové stylizaci.

Barry Gibb (Bee Gees). Bez Barryho Gibba by tenhle článek nestál za nic. Protože vynechat zpěváka Bee Gees z tohoto seznamu by zavánělo soudní žalobou. Jeho schopnost vyprodukovat vynikající falzet byla objevena v podstatě náhodou při nahrávání songu Nights On Broadway. Producent songu Arif Martin chtěl, aby zněl song víc „nadšeně“ a „srandovně“ a tak poprosil Gibba, jestli by nemohl zazpívat některé části refrénu o něco výše. A z Barryho najednou začaly vylézat zajímavé zvuky, které se nakonec staly poznávací značkou Bee Gees. Kromě působení v Bee Gees (kde právě jeho vokální um byl hlavním klíčem k úspěchu) se mu tento talent hodil i jinde: možná trochu nečekaně mu to velice pomohlo při skládání materiálu pro zpěvačky, takže se třeba ani nemusela měnit tónina. Jeho služeb takto využila třeba country diva Dolly Parton.

5 nejlepších klipů, které byly inspirovány filmy

Kdo je nejbohatší DJ světa? (Taylor Swift zapláče)