Alžběta Kolečkářová šlape na paty Adele

KatarínaStraková

Finalistka druhé řady Česlo Slovenské SuperStar Alžběta Kolečkářová přichází s příjemnou a na debut nadprůměrnou deskou To cítím. Její silný syrový hlas drtí představy o nezralosti talentových rychlokvašek, vlastní texty jsou sympatické a aranže zábavné. Celá deska navíc výborně zní.

Čas, kdy se do přihrádek v obchodech začínají dostávat alba dalších československých SuperStaristů, je tady. V těchto dnech kromě Alžběty Kolečkářové debutuje také rocková panenka Gabriela Gunčíková, nějaký čas se už více méně prodává Martin Harich (recenze), desku chystá i Michal Šeps. Z kolika alb za dva roky setřou prodavači silnou vrstvu prachu a pošlou je zpět do útrob vydavatelství?

Zrovna Alžběta by si zaprášených nosičů zasloužila co nejméně. Její prvotina To cítím má skvělý zvuk a zní svěže. Alžbětino mládí a životní nezkušenost jsou z nahrávky slyšet, v kombinaci s plným altem, k němuž se zřejmě v průběhu let propila a prokouřila, nepůsobí nijak směšně, jak tomu bylo například u debutu Markéty Konvičkové (recenze).

http://www.youtube.com/watch?v=7No9rewpWKw

Do Janis Joplin (Cry Baby) sice bude muset Kolečkářová ještě pár set krabiček cigaret přidat, ale souboj v ruční páce s hlasem Britky Adele by byl jen velmi těsný. V českých vodách jako by občas plavala s Anetou Langerovou; písnička Sotva dýchám, již prý Alžběta napsala v návaznosti na zkušenost se svým „super-vztahem“ s Michalem Šepsem (více se dočtete už za několik dní v rozhovoru), by klidně mohla figurovat právě na albu naší první SuperStar. Stejně tak coververze Make You Feel My Love od Boba Dylana nazvaná Jak silná mám tu stát, kterou zase česky otextoval Oskar Petr.

http://www.youtube.com/watch?v=sFBhfz8ktuI

To cítím je krásná podzimní deska, na níž v šestatřiceti minutách nechybí rozverné skladbičky i houpavé melancholické balady s jednoduchými melodiemi. V obou náladách je Běta doma, dovede přitlačit hlasem tam, kde je to třeba, vzápětí uber, aby se dostala do polohy jemné víly. Zatímco song Jeden dlouhej tah poukazuje na nevysvětlitelnou ztrátu paměti při procitání za ranního mrholení na lavičce v parku, který jste nikdy předtím neviděli, hudební aranže písničky Kousek od nebe jsou téměř vánoční.

http://www.youtube.com/watch?v=734XDboMdVo

Texty, které si zpěvačka napsala z velké části sama, nejsou nijak oduševnělé. Přesto v době, kdy tuzemskému textařství vládne primitivismus, docela příjemně překvapí. Většina z nich je o vztazích, autorka ale nesklouzává k laciným lovesongům. Roztomilým bonbónkem je pak Těm co o nás píšou…, kterou napsala jako vzkaz novinářům.

http://www.youtube.com/watch?v=GVYUMhjA1MU

Alžběta Kolečkářová - To cítímZa zmínku stojí i titulní singl Andělskej flám (

a nejen díky mnoha dlouhým samohláskám nabídl zpěvačce možnost ukázat, co dokáže uzpívat.

Alžběta Kolečkářová – To cítím
Vydavatelství:
 Universal Music
Celkový čas: 36:44
Seznam skladeb: Andělskej flám, Sotva dýchám, Těm, co o nás píšou…, Zas můžeš spát, Jeden dlouhej tah, Jak silná mám tu stát, Černobílá, Kousek od nebe, Cry baby, To cítím

Témata: