Buďte facebooková hvězda jako Drake. Skamarádí se s vámi Jay-Z i Alicia Keys

Jana-Moravcova

Zatímco jeho mentor Lil Wayne přešel k prapodivným směskám rocku a hip-hopu, současná facebooková hvězda Drake se na téhle vlně nenechal povozit ani omylem. Drake zasekl své drápky tam, kde mu to sedí nejvíce, za což už si vysloužil nominace na Grammy a dvě Juno Awards. A po vydání první desky Thank Me Later šílenství kolem jeho osoby samozřejmě naopadlo.

Aubry Drake Graham aka Drake (poslechněte si ho na YouRadiu) není úplně typická zámořská hvězdička. Nejen proto, že je Kanaďan jako noha a lidé ho mají zafixovaného spíše jako Jimmyho Brookse z populárního televizního seriálu Degrassi: The Next Generation. Pro Evropu je ale Drake hlavně hvězda Facebooku, která trhá rekordy v počtu fanoušků (má jich už 2,1 milionu, o rekordu čtěte na Kouli: Drake a jeho singl vládnou Facebooku). Neznamená to ale, že by se mu dařilo jen v sociálních sítích. Klip ke svižnému singlu Find Your Love už má více zhlédnutí, než kolik má Drakeův profil, a na debutové album Thank Me Later čeká určitě více fandů než dva miliony lačných uživatelů internetu. Že šílenství kolem zpěváka nekončí, potvrzují i zprávy z New Yorku. Drake tam měl mít v úterý 15. června koncert bez vstupného, ochranka ale davy fanoušků, které se cpaly do sálu, nezvládla a koncert musel být zrušen.

Přes 14 milionů lidí už vidělo singl Find Your Love

Ale zpátky k cédéčku. Drakeovu potenciálu svěřila své jméno nejedna hudební star současnosti. Producentský zářez si udělal i

, který s radostí opustil producentské povinnosti a zavřel se do studia kvůli skladbě Shut It Down.

Drake a Over

Miloučký hip-hop ze židle nezvedne, ale pohladí
Drake je už od pohledu „hodnej rapper“. Je fajn, že si nehraje na drsné gangsta a nepoužívá hrubé fráze a machovská gesta. Dost možná, že tolik fandů po celém světě si získal i tímhle milým přístupem k vyváženému Drakemixu hip-hopu a R‘n‘B.
Zástup hostujících velikánů je navíc opravdu výmluvný; s tímhle klukem se chce paktovat snad každý. Nejen proto, že zpěvem připomíná R.Kellyho a sametový vokál mění v rap a naopak, jako by se nechumelilo. Sympatické je také to, že i přes všechny trendy nepoužívá mnoho elektronických prvků (a vyhýbá se hlavně těm agresivnějším). Na celém albu není zkrátka žádný „prudící“ moment, chybí ale i vyložený hit, který by chytil za srdce. Ve skladbách Fireworks a Shut It Down sice sympaticky zní klavír, všechny skladby jsou si ale vesměs hodně podobné. Neškodila by častější změna rytmu, o kterou se Drake snaží v závěru v singlu Find Your Love. Celkový „unifikovaný“ dojem ale ani tenhle prvek moc nevytrhne.

Drake – Thank Me Later
Celkový čas: 61:02
Seznam skladeb: Fireworks (feat. Alicia Keys), Karaoke, The Resistance, Over, Show Me a Good Time, Up All Night (feat. Nicki Minaj), Fancy (feat. T.I. & Swizz Beatz), Shut It Down (feat. The-Dream), Unforgettable (feat. Young Jeezy), Light Up (feat. Jay-Z), Miss Me (feat. Lil Wayne), Cece’s Interlude, Find Your Love, Thank Me Now

Témata:, ,