České hrady.cz: Romantika na Točníku přivítala tropický festival


O víkendu odstartoval svoji pouť pohyblivý festival České hrady.cz. Poprvé se zastavil ve středočeském Točníku, na kterém zahrála sympatická sestava tuzemských poprockových i lehce alternativnějších kapel. Organizátoři ve svůj prospěch využili souhradí Točníku a Žebráku, každý ze dvou hracích dnů měl tedy jiné pozadí.

Pátek 9. července
Rozjížděcí den – kromě slibované kyvadlové dopravy. Trčíme ve Zdicích na autobusové zastávce. Ti, co míří na festival, jsou lehce rozeznatelní – vyzbrojeni stanem, spacákem a objemnějším zavazadlem se jeden druhého ptají, odkud že ty busy vlastně jezdí? A jezdí vůbec? Ze Zdic však nic nejede, a tak objednáváme místní taxi. Ještě že má jinou cenu než pražské.

Stanové městečko se nachází u polovyschlého potoka. Svěšené větve vrb lemují panorama hradu Točník. Od hlídačky parkoviště se dozvídáme, že koncerty probíhají nahoře na hradě. Drápeme se nahoru po svahu. Už je tma, ale ve vzduchu je stále cítit sálavé dusno tropického dne. Václav IV. ale věděl, proč stavět svoje sídlo zrovna tady. Panorama je krásné, otevírá se výhled daleko do kraje. Zpoza hradeb zní skladba Bílá paní od Gipsy.cz. Příznačné. Housle Vojtěcha Lavičky uvádějí návštěvníky do varu. Pak vstupuje na pódium Dan Bárta. Publikum se zklidňuje a soustřeďuje se na jeho vrstvenou, náročnou hudbu.

Sunshine a jejich frontman Kay. Fanynek má dostSobota 10. července
Ze stanu vyhání návštěvníky ven sluneční paprsky. Už od rána je jasné, že v sobotu bude vedro. V půl dvanácté startuje program pražskou kapelou Dilated. Zpěvačce nechybí drajv, přestože pod pódiem je zatím jen pár příznivců.
Kryštof
už hraje pro naplněnou louku pod hlavní stagí. Sázka na akustickou podobu vystoupení se vyplatila a Krajči a spol. rozhodně nezní tuctově. Program pokračuje bez zádrhele. Jedinou překážkou je stále větší vedro, s tím ale organizátoři počítají, a tak zpocené a přehřáté publikum dostává v průběhu dne dvě pořádné sprchy z hasičského vozu. S vedrem se perou táborští Sunshine, frontman Kay dokazuje, že si dav dokáže naklonit a – řečeno sportovní terminologií – podává neuvěřitelný fyzický výkon.

Víceméně kytarový line-up „narušují“ hip hopoví PSH. Nejen třem rapperům, ale i ostatním menším kapelám typu Xindl X ale více sluší umístění na menší „stage B“; fanoušci tu mají své stars Toxique s Klárou Vytiskovou doslova po ruce. Toxique komorní scény využívají pro vytvoření pro ně typického stylového „pokojíku“, odkud extravagantní Klára Vytisková zpívá nevšedně zabarveným hlasem.

Z velké stage zní známé songy kapely Support Lesbiens, mezi nimi frontman kapely Kryštof Michal pokřikuje: „Už zašlo slunce, běžte si zapíchat!“ Ti, kdo jej neuposlechli, si mohli na malém pódiu poslechnout pardubickou Vypsanou Fixu, která příjemně překvapila tím, že se vyhýbala svým ohraným kouskům. Na hlavní stagi rozjeli svou show Monkey Bussines, kteří jako obvykle nešetřili energií. Nad ránem se ze stanového městečka ozývá opilý řev „jebááát!“. Zřejmě někdo, koho Kryštof Michal velmi inspiroval.

Zpáteční cesta kyvadlovou dopravou dopadla druhý den ráno dobře. Řidič měl sice zpoždění, ochotně ale zastavoval těm, kteří si mysleli, že nic nepojede, a vydali se pěšky.

České hrady.cz
Točník, 9 – 10. července 2010
Kapely: Dan Bárta, Kryštof, Vypsaná fixa, Sunsihne, PSH, Gipsy.cz, Toxique, Kašpárek v rohlíku, Prague Ska Conspiracy a další

Více o programu a termínech následujících zastávek festivalu České hrady.cz najdete tady.