Gott a Bushido ovládli hitparády s rappem!

Lubos-Prochazka

Tohle nikdo nečekal! Kontroverzní a velmi tvrdý německý rapper Bushido (30) natočil novou desku Heavy Metal Payback a jako hosta si na ni přizval Českého slavíka Karla Gotta (69). Spojení tenora a rappera nikdo nevěřil. Fanouškům obou umělců se ale jejich duet tak líbí, že jde doslova na dračku. A to jak v Německu, kde okupuje některé hitparády, tak i na českém trhu. „Jsem velmi překvapený,“ reaguje Mistr. Jeho nový počin má ale i své kritiky!

Bushido oslovil Gotta kvůli písni Für immer jung (Navždy mlád), která je variací na známý hit německé skupiny Alphaville Forever Young. Gott tuto píseň v posledních letech nazpíval jak v němčině, tak i v češtině. Teď si Bushido přál, aby si Slavík střihnul hitovku s ním. Ojedinělý počin, kdy tenor zpívá refrén a rapper o tom, jak ho štvou lidi kolem sebe a celý svět, už vysílají i česká rádia. Jako první byla Frekvence 1, která píseň dostala přímo od Gotta.

Průnik Mistra do nového žánru i na MTV
Mistr si přitom do poslední chvíle myslel, že o jeho spolupráci s Bushidem v Česku zájem nebude. „Neumím si to představit, u nás německé tituly skoro nejsou – k vidění ani ke slyšení. A hlavně u rappu se musí velmi dobře rozumět textu,“ myslel si Gott. Řada Čechů ale německy umí a pochopili, že v písni jde o problematický vztah otce a syna. Objevili se ale i kritici tohoto Gottova výletu do jiného žánru. Podle nich už Mistr ve svém věku neví, jak se stát zajímavým, a tak volí cesty do neznáma!

„Velmi si Karla Gotta vážím, chovám k němu obrovskou úctu,“ říká na adresu nejslavnějšího českého zpěváka kontroverzní a skandály opředený Bushido. Teď se ale stává díky Gottovi slavným i v Česku. Už se dokonce v zákulisí horečně jedná o tom, že si Bushido a Gott zarapují na letošním předávání Českého slavíka v sobotu 13. prosince ve Státní opeře v Praze.

Mezitím ale ve střižně producenti pilně pracují na videoklipu k Bushidově a Gottově písni, který společně natáčeli na konci října v Mnichově. Vysílat ho má hlavně mezinárodní hudební stanice MTV, což bude pro Českého slavíka v jeho skoro 70 letech životní premiéra.

První společné živé vystoupení v TV

http://www.youtube.com/watch?v=pmKLowOzgeU&feature=related

Píseň Bushido feat. Karel Gott – Für immer jung
Sám čtyřapůlminutový song začíná smyčcovým úvodem a Gottovým zpěvem: „Navždy mlád, po celý život, navždy mlád. Musíš vzpomínat na tu krásnou dobu, neboť nic není navždy.“ Tímto refrénem pak už Gott pouze prokládá ostré rappování německého rebela tuniského původu.    

Bushido se vžívá do myšlení člověka, jehož ubíjí život, jemuž přibývají vrásky. Štve ho šéf, děti se opíjejí a berou drogy, rodiče chřadnou. „A to je jako ve špatném filmu. Teď se modlíš k Bohu: prosím zastav ho,“ rappuje Bushido.

V další sloce pokračuje: „Co jsem provedl? Proč mě bůh trestá takovým pechem? Kdy si uvědomím, že tu není vše navždy?“

Východisko Bushido najde vzápětí: „Hoď na den za hlavu svůj těžký job. Přines teď rayový přehrávač, blue jeans, zpívá pro vás Karel Gott.“

Třicetiletý rapper pak nechává svého o skoro 40 let staršího kolegu ještě jednou zopakovat: „Für immer jung, für immer jung. Du musst dich an die schöne Zeit erinnern. Denn nichts ist für immer.“

Bushido – Album Heavy Metal Payback
Deska je příkladnou ukázkou stylu, kterému se říká gangsta rap. Bushido líčí život v přistěhovaleckých čtvrtích velkoměsta, v jeho případě Berlína, s jeho kriminalitou mládeže a drogami a také si stěžuje na politický systém a na společnost, ve které „všichni myslí jen na sebe“. Asi nejčastějším slovem v textech písní na posledním Bushidově albu je „ghetto“. Chóry mu přitom obstaral pěvecký sbor Lúčnica a smyčce na desku dodal Bratislavský symfonický orchestr. Karel Gott tak není jedinou česko-slovenskou stopou na tomto albu.

Bushido (30)
Německý rapper z Berlína, tuniského původu, vlastním jménem Anis Mohammed Yussuf Ferchichi. Dříve měl problémy se zákonem. Jeho styl hudby se tzv. nazývá Gangstarap.
V roce 2003 vydal album s názvem King of King Z. V té době měl jen několik set fanoušků.V polovině roku 2004 zremixoval a následně dal do rapu písničku Amerika od kapely Rammstein. Tím se proslavil ještě víc.

Na konci roku 2004 vydal své další album s názvem Electro Ghetto. Tahle deska dobyla všechny příčky německých hitparád. Všichni teenageři chtěli být jako Bushido, všichni začali nosit oblečení s jeho logem a nikdo neposlouchal nic jiného než Bushida. Letos v říjnu se na světlo světa dostal jeho poslední počin – CD Heavy Metal Payback, na kterém hostuje i Český slavík Karel Gott.