Green Day: Číslo dvě žije! 

kristinabila

Podzimní krasojízda s Green Day pokračuje. V září trojice naservírovala první díl objevné trilogie, aby s překvapením zjsitila, že se kvůli ní planeta točit nepřestane. A Slunce nezhasne ani kvůli nahrávce Dos!, ačkoliv rozhýbat pár zatuhlých pop punkáčů určitě dokáže.

Je to tak, fanynky Green Day si zase mohou navléct potrhané punčochy a za rytmů přidrzlé Dos! začít skákat po pokojíčku. Veselá, rozjetá a syrová – tak by se dala charakterizovat necelá tři čtvrtě hodinka s americkými zelenáči.

Kapela album zařadila do stylu garážového rocku, v čemž jí dáváme za pravdu. Billie Joe Armstrong (toho času v protialkoholní léčebně) si nebere servítky a jeho pěvecký projev je správně přidrzlý, kytarista Mike Dirnt se zase zabaví při nápaditých přechodech. Všechny skladby, snad kromě závěrečné baladičky, mají tah na branku, jaký Američané při tvorbě jedničky (recenze) nechali před zkušebnou.  

Poslechněte si Dos! v YouRadiu

Pánové nasadili laťku vysoko už od prvních tónů. Romantické prozpěvování v úvodní See You Tonight vzápětí rozlomí chytlavá linka bubeníka Tré CoolaF*** Time, aby na ni navázala upřímně jednoduchá Stop When The Red Lights Flash. K nejsilnějším momentům se ale posluchač dopracuje až v polovině desky. Makeout Party, Ashley nebo Lady Cobra – ani jedna z nich nepředstaví objevné postupy, přesto neskutečně baví. I just wanna be your friend, zpívá v poslední jmenované Armstrong. Za takových okolností by to nebyl problém, Billie.

Dos! okořenila také zpěvačka Lady Cobra ze skupiny Mystic Knights Of the Cobra. Zahostovala si v „sexy špinavé“ Nightlife a nutno říci, že pustit mezi sebe ženský prvek (i když jen na tři minuty) tvrdým chlapákům jedině prospělo.  Na další dámu si zpěvák vzpomněl také v závěrečné skladbě Amy, kterou věnoval zesnulé divožence Amy Winehouse.

Jediné, co lze autorům vytknout, je fakt, že Dos! vydávají mezi dalšími dvěma sestrami, a tudíž ji utápí v budoucím souhrnu víc jak třiceti skladeb. Trousí sice řeči o tvůrčím přetlaku, ve skutečnosti jde ale o tradiční polemiku o kvalitě a kvantitě. Kéž by deska tak dostala víc samostatného prostoru…

Dos!Tak jako Dos! měla znít Uno. Je svěží a neomrzí se po třech posleších. Plynně navazuje na Warning z roku 2000, jako by předchozí alba neexistovala. A má přitom zvláštní schopnost – zalíbí se novým i starým fandům.

Green Day – Dos!
Vydavatelství: Supraphon
Celkový čas: 39:21
Seznam skladeb: See You Tonight, Fuck Time, Stop When the Red Lights Flash, Lazy Bones, Wild One, Makeout Party, Stray Heart, Ashley, Baby Eyes, Lady Cobra, Nightlife, Wow, That´s Loud, Amy

Témata:,