Holoportace jako nová forma komunikace na dálku, co na to říkáte?

Redakce

Brýle pro zobrazování virtuální reality jsou součástí vybavení moderního geeka už nějaký ten pátek, ale nedá se říci, že by aspirovaly mezi širší publikum. To se má změnit s novým produktem Hololens od Microsoftu, který zobrazuje v realitě holografické prvky.

Jaké praktické využití Hololens může mít, ukazuje demonstrační video. Jedná se o předvedení holoportačního systému na bázi Hololensu. Skvělé na tom, je, že můžete komunikovat s druhou osobou na dálku, jako by byla u vás doma. Předpokladem je stejně vybavená místnost na obou koncích komunikace. V reálném čase přenáší 3D model osoby do Hololens brýlí. Je to trochu jako teleportace.

Systém ukazuje obraz ne nepodobný duchovi, se kterým si můžete dát třeba virtuální hajfajf. Co je úžasnou funkcionalitou, je možnost uchovat nahrávku pro pozdější přehrání a v minimalizované verzi ji i se zvukem opět oživit.

Video ihned evokuje film Star Wars. Tady se ovšem nedíváme na princeznu Leju a robota R2D2, ale na opravdový produkt. Jaká byla inspirace Hollywoodem a světem speciálních efektů, nevíme.

V každém případě převedení z filmového plátna trvalo čtyři desítky let, takže se máme ještě na co těšit, třeba na cestování v čase. V současné době nejde o počátek přímého prodeje Hololensu. Nicméně Microsoft již uvolnil produkt pro vývojáře za cenu 3 000 dolarů.

Video: Sex v PC hrách? Jak to dělá Lara Croft, Wormíci, Mario a další

10 důvodů, proč hrát počítačové hry: Zlepšíte se v multitaskingu a v klikání na myšku