Jaké byly první filmy slavných režisérů?

Redakce

Všichni úspěšní režiséři museli začít od začátku. Stali se slavnými, protože měli nezpochybnitelný talent a velkou dávku štěstí. Jaké filmy byly jejich prvními?

Quentin Tarantino – My best friend´s Birthday

Quentin je úspěšný scénárista, režisér i herec. Často do svých snímků vkládá černý humor. Tarantinovi bylo přes dvacet let, když dokončil školu a začal pracovat ve videopůjčovně. Po dobu své práce si oblíbil filmy natolik, že se rozhodl psát scénáře. V roce 1987 začal točit jeden ze svých prvním filmů, který se jmenuje My Best Friend´s Birthaday. Snímek se Quentinovi podařilo dotočit, i přestože měl problémy jej řádně zafinancovat. Bohužel režisér ho nestihl ve studiu dostříhat a upravit, protože budova shořela. Některé scény z něj se nedochovaly. Některým divákům se i přes tuto nepříjemnost zdá povedený.

Hlavní hrdina Mickey ve snímku bude mít za chvíli třicet let. Mickeyho kamarád mu chce uspořádat velkolepou párty. Čerstvý třicátník však na žádné oslavy nemá vůbec náladu. Přítel Clarence se ale stejně nevzdává a objedná mu prostitutku. Celá párty se trochu zvrtne. Zdá se, že je to Mickeyho nejhorší den v životě…

Christopher Nolan – Doodlebug

Christopher je úspěšný scénárista a režisér. Proslavil se především svojí trilogií o Batmanovi (Batman začíná, Temný rytíř, Temný rytíř povstal). Se svým bratrem začal natáčet krátké snímky už od sedmi let. Během svých studií v Londýně natočil několik krátkometrážních filmů. Nejúspěšnější z nich byl studentský snímek Doodlebug, do kterého se pustil v roce 1997. Zahrál si v něm Jeremy Theobald.

Surrealistický snímek Doodlebug trvá jen tři minuty, ale sklidil úspěch. Film od začátku až do konce udržuje člověka v napětí. Navíc vyvrcholí poměrně překvapivou pointou. Hlavní hrdina se snaží zabít v jedné místnosti svoji zmenšeninu…

Tim Burton – Vincent

Tim je úspěšný scénárista, režisér a vášnivý spisovatel. Když byl ještě mladý chlapec, nebavila ho škola. Raději si maloval. Miloval horory a to je jeden z důvodů, proč kreslil hlavně příšery a kostry. Nastoupil na vysokou uměleckou školu, kde si ho vyhlédlo studio Disney. Pracoval tam jako animátor, což ho přestalo po nějaké době bavit. Naštěstí mu studio umožnilo natočit dva krátkometrážní filmy. První z nich byl Vincent v roce 1982. Společnosti Disney se ale snímek nelíbil, protože nebyl použitelný pro děti. Tima Burtona si ale všimnul Steven King a už to bylo. Postupně získával kontakty a mohl dále točit své filmy.

Loutkový film Vincent pojednává o sedmiletém chlapci, který obdivuje Vincenta Priceho. Svůj život vnímá velmi morbidně a dokonce si začíná myslet, že on sám je ten herec, ke kterému vzhlíží. Snímek trvá jen šest minut, ale stojí za to!

5 reálných osob, které inspirovaly American Horror Story

5 filmových záporáků, které zbožňujeme