Jelen roznáší energii na týden dopředu

KatarínaStraková

Skupina Jelen se prostřednictvím debutového alba Světlo ve tmě snaží v Česku dostat do širšího povědomí kombinaci zemitého akustického folkpopu. A jak se zdá, mohlo by se jí to podařit.

Tříčlenná kapela Jelen kolem zpěváka Jindřicha Poláka je nyní uprostřed první koncertní sezóny a sbírá stálé publikum. Má za sebou první z plánované série pikniků na Letné, což je směrem k fanouškům zajímavý krok. A pokud se jí podaří neztratit tempo a pokoru, mohla by se z těchto setkání časem vyvinout významná a zábavná akce pro jelení příznivce.

Jelen: Název naší kapely je legrační, ale pasuje k nám
Poslechněte si skupinu Jelen v Youradiu

Když vydavatelství Universal Music, respektive jeho „talentová“ pobočka SinglTon slibovala, že Jelen, který měl v tu dobu za sebou EP Magdaléna, nabízí na debutu Světlo ve tmě hudbu plnou energie a emocí s textem „o něčem“, nešlo o plané sliby, které by se s vydáním alba nenaplnily. Jindřich Polák zpívá nejen o rodině a vztazích mezi dospělými, ale téma je pro něj i česká krajina; sám se pohybuje mezi Prahou a Přibyslaví a cesty jsou pro něj zdrojem témat.

Polák není bůhvíjaký zpěvák, ve skladbách občas intonačně kulhá, ale i díky tomů zní deska uvěřitelně. Světlo ve tmě je nahrávka plná zemitého popfolku s odkazy na country, což je poměrně specifická kombinace, která dává skupině vyniknout. Ostatně Jelen na sebe upozornil už na zmíněném EP písničkou Nebe nad Prahou , která všechny aspekty, o kterých byla řeč,  kombinuje. Napínavá Magdaléna pak svým námětem evokuje scénu, kdy se spolu Barney a Robin v How I Met Your Mother poprvé vyspali; v necelých čtyřech minutách vygraduje z poměrně nenápadné melodie v emohit jako blázen.

Písničky Jelena sice tak trochu lítají z nálady do nálady, díky neopracovanému zvuku však mají neobyčejně hitový potenciál. A energii, která nabíjí na týden dopředu.  

Jelen – Světlo ve tmě
Vydavatelství:
Universal Music/SinglTon
Celkový čas: 41:23
Seznam skladeb: Jelen, Nelítám, Nebe nad Prahou, Magdaléna, Z kola ven, James Dean, Světlo ve tmě, Smutný pocit, Pár letních chvil, Listopad, Až příště přijdeš, Neumírám   

Témata:,