Kapitán Robbie Williams přijel do Prahy na parníku

Hana-Slivova

Robbie Williams. Na současné popové scéně snad není jiný zpěvák s tak obřím charismatem a talentem chytře pobavit. Do Prahy přijel tenhle britský kapitán s parníkem, hotelem Ritz, skvělou kapelou/orchestrem a swingovou deskou Swings Both Ways. Fanoušci se ale stejně nejvíc dojímali u starého hitu Angels.

I kdyby se vedle Robbie Williamse zjevil na pódiu Frank Sinatra s celou rodinou, fanoušci by pravděpodobně zase nejvíc zareagovali na Robbieho megahit Angels. Včera v O2 areně zazněl těsně před koncem a to, co vyprodaná hala předvedla, nedokáží snad ani ultras Depeche Mode: jako na povel se zvedli ze sedaček a 16 tisíc hrdel písničku unisono odzpívalo. Emoce tryskaly snad i komínem obrovského zámořského parníku, jež hrál zrovna na stagi hlavní roli.

Angels na koncertě v Budapešti

Jistě, nebyl to parník (v první polovině koncertu kulisy luxusního hotelu Ritz), ale samotný Robbie Williams. Jestli má dnes někdo na popové scéně stoprocentní charisma, tak je to vedle Davea Gahana ze zmiňovaných Depeche Mode (Recenze únorového koncertu: DM byli i podeváté skvělí) právě on: je vtipný, je sexy a navíc skvěle zpívá.

Kdy jsou ty časy, kdy přizvukoval souputníkům z Take That v popu nejhrubšího zrna, písničce Back For Good. Williams se přes období vzdoru a osobních problému dopracoval přes dobré sólovky Reality Killed the Video Star a Take the Crown, výborné comebackové album s Take That Progress a radostné manželství s Aydou Field až k "seniorní" nahrávce swingových melodií/coververzí Swings Both Ways, které dávají vyniknout jak showmanskému talentu, tak velmi slušnému frázování. Druhý R. Kelly z něj nebude, ale jako úvod do swingu pro mladší generace může Williams zapůsobit výborně.

Poslechněte si Robbieho Williamse v Youradiu

Včerejší program koncipoval zpěvák, oblečený stylově do smokingu s hůlkou, již na rozdíl od loňského koncertu v Tallinu naštěstí nemusel používat k opoře nemocných zad, jako jednu velkou kabaretiérskou show. Hala mu přitom nebyla nepřítelem: obrovská instalace hotelu Ritz fungovala, jako kdyby jí byl součástí každý fanoušek, výborní muzikanti stáli na ochozech a tanečníci občas vyběhli až mezi publikum.

A Robbie sypal jednu swingovku za druhou: Shine My Shoes, Sinatrovu High Hopes (s hostujícími dětmi, jimž Williams se vtipem sobě vlastním pochválil hezká ouška), If Only I Had Brain (s intrem o tom, jak kvůli Take That nedodělal školu), No One Likes a Fat Pop Star (písničku odzpíval nafouklý jako tlusťoch v závěsu nad stagí), I Wanna Be Like You (převlečený do kostýmu opice) nebo medley z hitovek Let Me Entertain You, Come Undone či Candy v závěrečné části. V tu chvíli se fanoušci pozvedali ze židlí a bylo jasné, že kdyby Williams přijel s klasickým popovým repertoárem, byl by to v O2 aréně jeden velký mejdan od začátku do konce. Navíc pravděpodobně bez přestávky, která včera spád koncertu zbytečně zasekla.

Mezi písničkami Williams zařadil i klasické číslo s dívkou z publika. Tentokrát si ji nevzal do postele, ale rovnou za manželku, a vtipná pak byla projekce bulvárního plátku: Williams se oženil s náhodnou fanynkou, Ayda šílí. Na stage pozval kluka, jenž objíždí turné s ručně malovanými podobiznami, pozdravil se s prvními řadami ("chcete se dotknout ruky popové hvězdy?") a podepsal pár cédéček ("ale tohle je deska Gary Barlowa, ne?"). Kdo nestihl pražský koncert Alicii Keys, mohl si ho alespoň na chvíli představit v momentě, kdy jedna z fantastických sboristek zazpívala její part v poctě New Yorku The Empire State of Mind. Tohle byl spolu s Angels jeden z vrcholných bodů večera.  

Jestli se Robbie Williams v Praze ještě někdy ukáže, nenechte si jeho koncert ujít. Je ve výborné muzikantské formě a dokáže udělat show, která dnes v popovém světě nemá obdoby.

Robbie Williams
Praha, O2 arena, 26. dubna 2014

Témata: