„Upřímně se omlouváme (tvůrcům snímků) Moonlight, La La Land, Warrenovi Beattymu, Faye Dunaway a divákům za omyl při vyhlašování nejlepšího snímku. Moderátoři omylem dostali obálku z jiné kategorie a chyba byla rychle opravena. Zjišťujeme, jak se to mohlo stát, a hluboce se omlouváme. Oceňujeme šarm, s nímž jmenovaní, filmová akademie, (televize) ABC a (moderátor) Jimmy Kimmel situaci zvládli,“ stojí v omluvě firmy PwC.

Nejlepší film měli ohlásit Beatty a Dunaway. Beatty obálku otevřel s textem Emma Stone, La La Land a Dunaway, se známkami netrpělivosti nad Beattyho váháním, ohlásila La La Land jako nejlepší film. Stone získala Oscara za roli v muzikálu La La Land těsně předtím a ve chvíli mylné ohlášky držela kartu s potvrzením své výhry v ruce.

Podle listu Los Angeles Times existují dvě sady obálek s kartami vítězů ve všech kategoriích. Kožené tašky označené logem PwC s obálkami jsou umístěny každý rok na obou stranách pódia a z nich jsou přidělovány karty moderátorům a těm, kdo ceny vyhlašují. Praxe je osvědčená a slouží k tomu, aby měl večer rychlý a hladký spád.

Beattymu se do ruky dostala zjevně karta, která byla určená pro vyhlašování v kategorii nejlepší herečky.

I když se na omyl přišlo záhy, na jevišti už děkoval tým tvůrců filmu La La Land. Producent Jordan Horowitz se však v jedné chvíli chopil mikrofonu a ohlásil: „To byl omyl. Moonlight, lidi, vy jste vyhráli. To není žert,“ řekl.

Podobný případ s chybným vyhlášením vítěze při slavnostním ceremoniálu se odehrál v prosinci 2015 při finálovém večeru Miss Universe. Moderátor soutěže Steve Harvey nejprve chybně vyhlásil za novou Miss Kolumbijku Ariadnu Gutiérrez. Pak ale musel přiznat, že došlo k omylu, a jako vítězku jmenoval Filipínku s německými kořeny Piu Alonzo Wurtzbach. V září 2010 stihla Kelsey Martinovich, chybně ohlášená vítězka australské televizní reality show Australia’s Next Top Model, pronést i děkovnou řeč. Krátce poté však moderátorka show Sarah Murdoch s omluvou oznámila jiné jméno. Skutečnou vítězkou, o níž v hlasování rozhodli televizní diváci, se tak stala Amanda Ware.

Zmatky při vyhlašování vítězů zasáhly v minulosti i udílení francouzských hudebních cen NRJ Awards. V roce 2010 byla omylem vyhlášena nejlepší zahraniční kapelou americká skupina Black Eyed Peas. Při ceremoniálu však vyšlo najevo, že namísto amerických hiphoperů měla cenu dostat německá skupina Tokio Hotel. Stejný incident potkal ceny i o rok dříve, kdy si ocenění za nejlepší mezinárodní skladbu namísto Rihanny omylem odnesla americká zpěvačka Katy Perry.