Kesha vyměnila třpytky za trsátka

chocobo

Když chcete prodávat miliony desek, musíte umět zpívat? Jde to i bez vulgárních novotvarů a digitálně deformovaného hlasu? A co snaha znít originálně? Na všechny tyto otázky odpovídá americká zpěvačka Ke$ha jednoduše: NE. Už potřetí, tentokrát pod názvem Warrior.

Před třemi lety to vypadalo, že TiK ToK bude jen sezónní povyražení jakési zmalované cácory. Kesha se ale nakonec vydala na cestu lemovanou velkými hity a do zapomnění tak rychle, jako se to v současnosti daří třeba Carly Rae Jepsen, nesešla.

Ke slávě přitom nepotřebovala mnoho – do hlasivek si zabudovala permanentní autotune a nenáročnou mládež ovlažila kombinací bláznivé image, popu, hip-hopové dikce okořeněné (jak vtipně poznamenala Jenna Marbles ve videu níže) rapovým jódlováním.

Po debutu Animal (recenze) a následném EP Cannibal přišla řada na druhou desku Warrior, která má ukázat, zda se americká kýčařka z povolání ještě chvíli zdrží. Přesto, že interpretka slibovala malou popovou revoluci, Warrior navazuje přesně tam, kde skončilo předchozí EP. Revoluce se tedy nekoná, hudební posun směrem k prvkům rocku, punku, dubstepu či písničkářství se ale přeslechnout nedá.

Poslechněte si novou Keshu v YouRadiu

Základ je samozřejmě stále v chytlavém popu, ovšem zmíněné přesahy desku slušně pozvedají. Posluchači tak do ruky nedostávají odfláknutou kolekci okoralých pokusů znít současně (jako to v nedávné době předvedla Christina Aguilera), ale zábavnou a také nepředvídatelnou směsici hitů z pera neomylných producentských es Dr. Lukea a Cirkuta. Za mikrofon se pak kromě interpretky postavili pro popovou princezničku netradiční hostéThe Strokes nebo The Black Keys.

http://www.youtube.com/watch?v=RPopHXb93nE

Kromě jednoznačných hitovek, jako je chytře vybubnovaná Die Young nebo titulní Warrior, jež si vypůjčuje to nejzajímavější ze současného trendu rozdrcených beatů, nabízí Kesha i nefalšovanou rockovou smršť o švábím sexu (Dirty Love s veteránem Iggy Popem) nebo povedené balady. Wonderland by klidně mohla zařadit Lady Gaga mezi glam rockové kousky typu Yoü And I a nikdo by nic nepoznal.

KeshaKesha samozřejmě stále zůstává Keshou – žádná náročná potrava pro mozky, ale bezstarostná muzika plná mládí a místy přiblblých textů. I tak se ale zpěvačce po všem tom flámování podařilo najít vlastní tvář. Což nikdy není na škodu.

Kesha – Warrior
Vydavatelství: Sony Music
Celkový čas: 44:27
Seznam skladeb: Warrior, Die Young, C’Mon, Thinking Of You, Crazy Kids, Wherever You Are, Dirty Love (feat. Iggy Pop), Wonderland (feat. Patrick Carney), Only Wanna Dance With You (feat. The Strokes), Supernatural, All The Matters (The Beautiful Lie), Love Into The Light

Témata: