Král Firth koktá. Skvěle. Vyhraje Oscara?

Marek-Bartos

Co mají společného filmy 127 hodin, Opravdová kuráž, Černá labuť a Králova řeč? Jsou aktuálně v kinech (nebo se tam chystají)a mají nominaci na Oscara. Jestli i přes všechny dobré reference na první tři snímky dáte šanci poslednímu jmenovanému, nebudete litovat. Těšte se na skvělého koktu Colina Firtha a jeho boj s neurozeným světem i se sebou samým.

Řekněme si to hned na začátku. Už v únoru je Králova řeč jednou z největších filmových událostí letošní sezony. Tohle britské komorní drama je, pro někoho možná dost překvapivě, nominované do dvanácti kategorií amerických Oscarů.
Ale nejde jenom o statistiky. Příběh koktavého krále Jiřího VI.(Colin Firth), jenž se těžko, ale přece spřátelí s výstředním, nekvalifikovaným a neurozeným logopedem Lionelem Loguem (Geoffrey Rush), vás totiž od první minuty naprosto pohltí.

Králova řeč

Jak jen to režisér Tom Hooper dokázal? Scénář, byť vkusně prošpikovaný laskavým humorem, není nijak výjimečný a o originalitě kamery by se dalo pochybovat. Kostýmy a interiéry jsou sice historicky přesné, ale to se přece jen od historického dramatu očekává.

Králova řeč je obyčejná. Kouzelně obyčejná
Kouzlo Královy řeči spočívá v obyčejnosti. Je fascinující sledovat nejurozenějšího muže, jak kvůli svému handicapu zápasí se stejnými překážkami, jaké musejí podobně překonávat i obyčejní lidé, kteří trpí koktavostí. Colin Firth a Helena Bonham CarterPozorovat navýsost nešlechtické emoce – tedy frustraci, zoufalost, trému a strach – je podivně přitažlivé.

Co hlavně dělá z Královy řeči jeden z nejlepších filmů sezony, jsou skvělé výkony hlavních postav. Guy Pearce je jako nezodpovědný a požitkářský králův bratr Eduard VIII. velmi věrný, znamenitá je ale i Helena Bonham Carter v roli královy manželky Alžběty. Nesmíme zapomenout ani na excentrického, ale šarmantního Geoffrey Rushe v roli králova logopeda.

Nejlepší je ovšem Colin Firth jako Jiří VI. Jeho koktání (které v historii kinematografie snad nikdo nezahrál lépe) je tak věrohodné a zoufalost a nešťastný úděl „nepovedeného“ vládce tak dobře zahrané, že se během filmu nezbavíte husí kůže. Jestli Firth nezíská za tuhle roli Oscara, bude to zklamání.

Ať už se budete dívat na Královu řeč dívat jako na psychologické drama, na podobenství o střetu urozeného světa se světem obyčejným nebo třeba jako na intimní příběh o jedné vadě, společný jmenovatel zůstává. Tenhle film se prostě povedl.

Králova řeč (The King’s Speech)
Velká Británie/2010/drama
Režie: Tom Hooper
Hrají: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce a další
Premiéra v ČR: 10. března 2011