Krev, pot, slzy a IAMX

Jana-Moravcova

Málokdy lze v hudbě příznačnějí využít rčení "potil při tom krev". Novinka IAMX The Unified Field zní, jako by se Berlíňan Chris Corner při její přípravě nadřel jako kůň. Snaha se však vyplatila. Nejlepší roky má nespoutaný umělec sice dávno za sebou, na novince s nimi ale solidně drží krok.

Čím starší, tím divnější. Chris Corner alias IAMX nezraje jako víno, spíš na sebe nabaluje duševní balast. Čiší z něj čím dál větší deprese, více životních starostí a umělecké únavy. Z Cornerova krasosmutnění se po vizuální stránce pomalu, ale jistě stává recyklace sebe sama, ostatně video k jinak skvělému singlu I Come With Knives i nedávný pražský koncert jsou více než výmluvné materiály.

Z Cornerova excelentního dekadentního kabaretu v Kiss + Swallow i Kingdom of Welcome Addiction zůstalo jen torzo, z něhož budou mít největší potěšení pravděpodobně jeho nejnovější fanoušci. Staré gardy, které omdlévaly při prvním vystoupení na české půdě (v roce 2006 na festivalu Love Planet), ale musí při pohledu na Cornera v roce 2013 vraštit obočí.

Poslechněte si IAMX v YouRadiu

Kdysi nespoutaný umělec se stává pomalu, ale jistě vězněm svého já a cestu ven hledá u jiných. Řeč je nejen o Cornerových spoluhráčích pro živá vystoupení, ale především o producentech Jimovi Abbissovi (Adele, Arctic Monkeys) a Liamovi Howemu. Právě oni zbavili Cornera okovů elektroniky a vybarvili jeho novou desku exoticky znějícími strunnými nástroji (Come Home) nebo flétnou. Novince ale nechybí ani typická potemnělá melodičnost a těžké burleskní beaty (Animal Impulses, Land of Broken Promises), něžná melancholie (Trials) a starými kusy inspirované elektronické pecky (Walk With the Noise).

IAMX - The Unified FieldAčkoliv z desky The Unified Field dávno nehrají staří dobří IAMX, deska si celých čtyřicet pět minut drží velmi dobrou úroveň. A nezaslouží si ani zatracení, ani spekulace o umělecké sebevraždě. Byť na novince se Chris a jeho blízcí zjevně hodně nadřeli.

IAMX – The Unified Field
Celkový čas: 48:44
Vydavatel: 61 Seconds Records
Seznam skladeb: I Come With Knives, Sorrow, The Unified Field, The Adrenalin Room, Quiet The Mind, Under Atomic Skies, Screams, Come Home, Animal Impulses, Walk With The Noise, Land Of Broken Promises, Trials

Témata:,