Projekce se budou stejně jako loni odehrávat ve čtyřech sálech a na nádvoří hradu, kde se konají večerní projekce. Připravena je letos i specialita v podobě promítání v hradním interiéru.

„Jedna večerní páteční projekce bude v královském sálu,“ uvedl Vít Grigartzik.

Jedná se o jeden z nejstarších sálů na hradě a patří do prohlídkového okruhu. Tentokrát památkáři udělili výjimku, a může se tak zde konat i promítání.

Další novinkou je také autorské čtení povídek Petry Soukupové a Jiřího Walkera Procházky, povídky na podzim vyjdou ve sbírce Praha Noir, kam přispělo 14 předních českých autorů. Na programu jsou třeba tuzemské snímky Ministerstvo strachu z roku 1966 s Jiřím Adamírou v hlavní roli, Promiňte, omyl! z roku 1963 s Jiřinou Šejbalovou nebo Pracka v láhvi s Petrem Čepkem.

K vidění bude i šest filmů, které v Česku ještě neměly premiéru. Letos je čestným hostem americký spisovatel, filmař a noirový historik Eddie Muller.

Na Křivoklátě mimo jiné uvede projekce filmů Žena na útěku z roku 1950 a Padlý anděl z roku 1945. Připravena je i přednáška zaměřená na noiry odehrávající se v San Francisku.

Pro příští ročník chtějí pořadatelé připravit speciální promítání 35milimetrových filmů v nyní zakonzervovaném kině v sokolovně, které je v obci Křivoklát. V něm zůstaly i promítačky, které by po údržbě měly být funkční.

Film noir nemá jasnou definici. Podle jednoho z přístupů se jedná o samostatný žánr, podle jiného o vizuální styl se specifickou atmosférou a další charakteristika ho považuje za historicky vymezený cyklus amerických filmů 40. a 50. let.

4 pokračování starých filmových trháků. Byl to ale dobrý nápad?

FOTOGRAFIE ze zákulisí Hry o trůny: To je mazec!