Melodické lži na novém albu Prague Ska Conspiracy


Prague Ska Conspiracy pokřtili v Roxy svou novou desku Lies For Everyone. Proč pávě tento název? Jedním z důvodů může být, že ska kapela, která má slovo ska i v názvu, od tohoto stylu trochu upouští. Zní to ale dobře, takže jim tuhle jejich malou lež určitě odpustíme.

Prague Ska Conspiracy měli být původně pouze instrumentálním tělesem. Směřování kapely ale nakonec určil příchod zpěvačky Mariany. Takový krásný hlas přeci nezůstane v pozadí! Ustoupit tedy musely nástroje. Výsledek? Prague Ska Conspiracy je v současnosti to nejspíš nejlepší, co česká kotlina v tomto směru nabízí.

Mariana tančila jako gazela Foto Zuzana Baláková

Mariana jako zpěvačka i tanečnice
Na pódium se hlavní kapela dostala dost pozdě, publikum totiž mezitím zaměstnali hosté Queens of Everything. Předskokani rozbalili svůj tvrdý punkrock, podržený ještě minimálně 150 decibely. Ska kapelu vzdáleně připomínali jen skladbou nástrojů: kontrabasem, saxofonem a pozounem. Měli ale celkem šťávu.

Prague Ska Conspiracy začali instrumentálně, Mariana, oblečená do pěkných zlatých minišatů, se připojila až po několika minutách. Energie s dobrou náladou z ní jen sálaly. Snad je to díky jejím africkým kořenům, ale jistě by se uživila i jako tanečnice – po pódiu neustále hopsala jako gazela. Více bylo ještě něčeho jiného než jen tance. Kapela má oficiálně osm členů, na pódiu se jich ale včera ukázalo hned dvanáct. Zvuk tak obohatily další čtyři nástroje, trumpeta, saxofon, tuba a kytara. Přibližně v polovině koncertu pozval kytarista Kuba na pódium dva oblíbené superhrdiny, aby nové CD Lies for Everyone pokřtili. Dostavila se dvě "S" – Supermana a Spidermana (Spiderman byl spíš double S, asi přišel z natáčení „Spiderman 36 – po třiceti letech“).

Máme vás rádi, proto přidáme
Kapela na koncertě vybírala skladby výhradně z nové desky, proto je nikdo z posluchačů neznal, což ale koncertní atmosféře neubralo. Zpěvačka Mariana se pak za kapelu omlouvala, že na nové desce nezní jen ska – z "opravdových" ska písní bychom tu našli jen Fire. Většina skladeb je směsicí ska, jazzu, rocksteady a reggae. Asi nejlépe zněly I Want it All a Home Sweet Home, výborné přijetí se dostalo už zmíněné Fire nebo Civilised. Zaujaly také čistě reggae hit Raise the Hell a jazzová Friend, krásná, téměř bluesová skladba. Kapela se vrátila na pódium s přídavkem dokonce dvakrát, podruhé prý jen proto, že "nás mají rádi a že jsme skvělí."

Prague Ska Conspiracy – křest CD Lies for Everyone
22. dubna 2009, Roxy/NoD, Praha