Metamorphosis – další z podob Papa Roach. Tentokrát mainstreamově přijatelná


Metamorphosis v překladu znamená proměna, jinak je to také název nového alba hard rockové partičky Papa Roach. Deska plná proměn a kontrastů k dosavadní kariéře kapelky, která si získala pověst díky nu-metalovým začátkům, vyvolává rozporuplné reakce.

Posuzovat album kohokoliv v kontextu dosavadní kariéry je holý nesmysl. Lidé se mění, zrají, dospívají, mění názory, mění se i svět kolem nich. Nejinak je tomu i u hudebních interpretů. A tak když Papa Roach přestal bavit nu-metal, vrhli se na celkem přijatelnou alternativu. Což v podobě předchozího alba The Paramour Session vyvolalo dojem posezení u kávy, nablblých teenagerských komedií a u skalních fanoušků slzu v oku. Raději nekomentovat. Kdo uctíval desku Infest jako nejzásadnější album kapely, raději hodně rychle zapomněl a doufal v reinkarnaci. Ta ovšem v plné síle nepřišla ani na novince Metamorphosis.

Ve světě, kde vládne tvrdou rukou komerce
Papa Roach si s novou deskou ovšem utáhli smyčku kolem krku. V podstatě vytříbené album plné rockových melodií, které bychom částečně mohli zařadit po bok kapel poslouchaných většinovým publikem, představuje pro kapelu velký úkol do budoucna. A to udržet nastolený trend. Potetovaní skalní fanoušci si asi trhají dready z hlavy hrůzou, nicméně, když si album poslechne standardní hudební konzument, nemůže mít jedinou negativní myšlenku. Snad jen ten nechutně přeslazený refrén Carry Me a strach, aby se nevrátili tam, kde kdysi začali.

Posunem od drsných a zlobivých hochů ke konzumnějšímu způsobu hard rocku, který je sluchově přijatelný a melodický, nemohou tratit. Neopustily je ani řízné kytary, které nenechavě pohlcují celé album (Hollywood Whore a I Almost Told You That I Loved You), ani ostrý hlas Jacoby Shaddixe, jenž od první skladby desky Change Or Die (následující hned po intru Days of War) nezadržitelně řeže jednu výšku za druhou.

Poslechněte si Hollywood Whore:

Staří Papa Roach jsou mrtví, ať žijí noví Papa Roach. Přijďte si poslechnout Metamorphosis a další kousky 7. června do pražského klubu Roxy.

Papa Roach: Metamorphosis
Stopáž:
46:15 
Vydal: Universal
Skladby: Days Of War, Change Or Die, Hollywood Whore, I Almost Told You That I Loved You, Lifeline, Had Enough, Live This Down, March Out Of The Darkness, Into The Light, Carry Me, Nights Of Love, State Of Emergency