Nejlepší časosběrný pop? „Bestofka“ Eddie Stoilow


Znáte Eddie Stoilow? Ne? Tak si rychle doplňte znalosti! Na české scéně kapela působí už od roku 2004, debutovou desku ale nahrála až letos. Jde rovnou o výběr toho nejlepšího, co může nabídnout, a jak se zdá, chvilku počkat nebylo vůbec špatný nápad.

Eddie StoilowDebut pražských Eddie Stoilow, jejichž název odkazuje na balkánského kosmonauta, se jmenuje The Best of. „Není to naše narcistické či schizofrenní gesto, ba právě naopak. Je to gesto vůči našim fanouškům, kteří čekali tak dlouho. Pro ně je to opravdu bestofka. Snažili jsme se zkompletovat ty nejlepší písničky za delší období,“ vysvětluje kapela. A jaká ta jejich debutová bestofka vlastně je?

Poslechněte si uklázku z písničky Floating

Eddie Stoilow u mně proplouvají příjemným poprockem, který svým hlasovým projevem a charismatem podepírá zpěvák Honza Žampa. Skvělý je hlavně ve vnitřně neklidné hitovce Floating, jeho netradiční zbarvený hlas ale velmi dobře funguje napříč celou nahrávkou.
Skupina chvílemi zní jako popovější UDG, jindy tanečně jako J.A.R. (poslechněte si sedmičku Bangladesh) a na desce dokonce uslyšíte i Coldplay (Your Life Is a Mess) či disko (HaHa Radio). Texty mají příběh a občas problýskne i vtip, hudba potom nepostrádá nadhled: je hravá a zní s lehkostí. Potvrzuje se to hlavně live – cédéčková energie, která se na trase přehrávač-ucho chvílemi možná malinko Zpěvák Honza Žampavytrácí, dostává na koncertech, kde stojíte kapele tváří v tvář, úplně nový rozměr. Přesvědčit jsme se ostatně mohli na koncertu Koule.cz.

První hit: Hey You
Desku výtečným způsobem demonstruje stávající singl Hey You, který je zároveň asi nejsilnějším songem na desce a brzy ho pravděpodobně budeme slýchat ze všech možných rádií.
Angličtina ale není to jediné, co Eddie Stoilow nabízejí. Rodná řeč jim v Dál dál dál i Prodavačce novin sluší ještě o trochu víc, což není samozřejmostí. Řada českých anglicky zpívajících kapel se totiž za jednoduchou angličtinu schovává a když přijde na lámání chleba, zní to, jako kdyby zpěvák v Česku nedochodil ani základní školu.

Poslechněte si ukázku z písničky Hey You

Eddie Stoilow si do první desky sympaticky zakonzervovali dvanáct písniček v moderním popovém kabátku, kterými utáhnou jak zábavný a barevný set na koncertě, tak domácí večírek. Kdybyste chtěli vyzkoušet variantu mimo obývák,  zajděte na některý z koncertů podzimní šňůry Support Lesbiens. Eddie Stoilow s nimi vystupují jako host.

31. 10. Krnov – Kofola Music Club, 14. 11. Nejdek  – KD, 20. 11. Zlín – Golem,  21. 11. Ostrava – Garage klub, 26. 11. Žďár nad Sázavou – KD, 28. 11.  České Budějovice – Bazilika,  2. 12. Brno – Fléda,  4. 12.  Aš – Klubíčko,  5. 12. Kadaň – Orfeum,  10. 12. Praha – Lucerna Music Bar, 11. 12.  Jilemnice – Továrna, 12. 12. Děčín – Škuner, 19. 12. Chrudim – Inferno

Eddie Stoilow – The Best of
Vydavatelství: Championship
Skladby: Realize and Compromise, Hey You, Your Life Is a Mess, Floating, Haha Radio, Tokyo, Bangladesh, Dál dáldál, Ready to go, Prodavačka novin, Make up, Dave´s Branches

 

Témata: