Portless mají jiskru. A naživo zní skvěle

kristinabila

Českou hudební scénu možná čeká pomyslná bitva "znepřátelených" kapel: Support Lesbiens vs. Portless. Kdo urve víc fanoušků? Boj právě začal. Portless v čele s Kryštofem Michalem včera odehráli první koncert v našlapaném Lucerna Music Baru, kde představili sedm nových, šťavnatých skladeb z chystané desky. A bylo to nad očekávání dobré.

Ačkoliv se muži, kteří včera odehráli koncert v Lucerna Music Baru, postavili v životě na pódium mnohokrát, s kapelou Portless začínají úplně od začátku. Leckoho tak mohl proto překvapit našťouchaný klub i uši rvoucí řev fanoušků.

Předtím ale ještě museli trochu trpět. Předkapela Gate Crasher vstupovala do propocené výhně, dým navíc technici nenápadně pouštěli do sálu ještě před začátkem, aby se v Lucerně pro jistotu nedalo dýchat. Ve finále to ale stejně bylo jedno, rocková kapela z Brna s otřesnými texty by se při snaze vytlouct z Pražanů alespoň minimální potlesk zapotila tak jako tak. Z povědomí návštěvníků zmizela stejně rychle, jako přišla.

Frontman Portless Kryštof Michal na pódium nakráčel v sytě modrém obleku, kývl na svoje kolegy Jana Dalibu, Zbyňka Raušera a René Rypara a společně spustili hodinový proud energií nabitého koncertu. Po několika nových skladbách bylo jasné, že konkurenti ze Support Lesbiens (o sporu mezi Kryštofem Michalem a jeho bývalým kolegou z kapely Hynkem Tomanem jsme psali už dříve) se budou muset hodně snažit, aby Portless „nakopali zadek“. Čelí totiž svižným, přímočarým rockovým kusům, které mají šťávu i spád.

Portless mají obrovskou výhodu v tom, že si s sebou „odvedli“ hlas celé skupiny, a během setu tak mohly zaznít ty největší pecky od starých Supportů, například English Stereo nebo On My Line; jestli mezi starými Support Lesbiens a novými Portless chceme hledat nějaký průsečík, pak jsou to právě letitější skladby a jejich tvrdší zvuk, který se promítá do nového repertoáru.

Portless ale zjevně nepotřebují těžit z minulosti, sedmička novinek zní naživo skvěle. Jsou svěží, mají grády, jsou veselé a melodické. Škoda, že měl Kryštof Michal při zpěvu tradičně zavřené oči, a tak asi ani nemohl vidět, jak pod ním publikum na dosud neznámé skladby tančí a skáče…

Doufejme, že na desce to tvůrčí tým příliš neočeše. Pánové z Portless totiž dokázali najít jiskru, kterou na posledních albech někdejších Supportů ztratili.

Portless
Support: Gate Crasher
Praha, Lucerna Music Bar, 24. 4. 2013

Témata:, ,