Stovky lidí chtěly zpět Radio Wave


Několik stovek mladých lidí přišlo včera do pražského klubu Retro Music Hall podpořit život alternativního Radia Wave. Jeho vysílání před třemi lety rozjel Český rozhlas, po tahanicích s Radou Českého rozhlasu (Čro) ale stanice zmizela z analogového vysílání.

Akci s názvem Chci Wave zpět! v den třetího výročí začátku vysílání stanice zorganizovalo občanské sdružení Pro Wave, které požaduje její návrat do analogového vysílání.  Sdružení si navíc přeje, aby  Rada ČRo kvůli postupu vůči Wavu padla. Na podporu sdružení bez nároku na honorář zahráli kapely Midi Lidi, Please The Trees, G-Point Hunters s Romanem Holým a zpěvákem Matějem Ruppertem a písničkář Xindl X. Vstup byl zdarma, i proto klubová šatna nestačila všechny příchozí plynule odbavovat.  

O cause Radia Wave si můžete přečíst i tady

Návštěvníky v zaplněném sále vedle hudby čekaly posměšné plakáty typu „Pracující zdraví budoucnost národa soudruha Medka". Poster reagoval na slova programového ředitele ČRo Richarda Medka. Ten prohlásil, že alternativní posluchači Radia Wave „nejsou budoucností tohoto národa“. Návštěvníci také hojně podepisovali petici za odvolání Rady. Kdo nevěděl, jak členové vypadají, mohl si prohlédnout jejich fotografie na stěnách klubu. „Je to první akce aktivistů za odvolání Rady Českého rozhlasu. Ta může za vyhnání Radia Wave z FM vysílání a neustále se snaží stanici pro mladé zadupat do země, naposledy například hloupým obviněním Radia Wave z fašismu," uvedl za pořadatele Robin Čumpelík.

Primal Scream nejsou fašisti
Kromě sporů kolem analogového vysílání se rozhlasová rada loni na podzim ocitla v centru pozornosti také kvůli obvinění Wavu z fašismu. Tato slova z úst Rady vypadal poté, co její expert Radek Vogl chybně přeložil a interpretoval text písně Swastika Eyes od britské kapely Primal Scream, která na rádiu zazněla. Písnička nicméně fašismus nepodporuje, nýbrž před ním naopak varuje. Rada později uznala, že Vogl text přeložil špatně,  a nedávno oznámila, že s ním ukončí spolupráci.

Stanice Radio Wave začala původně vysílat na vlnách FM z vysílače Cukrák. Rada ČRo ale později dospěla k názoru, že podle jejího výkladu zákona  Wave nemůže vysílat analogově a šéf ČRo Václav Kasík nakonec na základě názoru rady nechal Radio Wave v analogu vypnout. Nyní Radio Wave vysílá na internetu a přes digitální zemské TV vysílání. (čtk)

Témata:, , ,