Trapas roku, který si Karel Gott nezaslouží

Lubos-Prochazka

Měla to být hudební událost roku. Ale včerejší galakoncert k 70. narozeninám Karla Gotta byl až na výjimky pořádný trapas. Asi na to zapomene málokdo ze zpěvákových fanoušků z celé republiky, kteří vyprodali pražskou O2 Arenu. Viděli nepovedenou televizní estrádu režiséra Jiřího Adamce, plnou playbacků a zvukových kiksů, do které elegantně oblečený Gott vstupoval jen minimálně.

Karel Gott přijímá gratulace Foto ČTK

O2 Arena hlásila vyprodáno, což znamená kolem 16 tisíc lidí. Řada z nich se na Karla Gotta přišla podívat vůbec poprvé v životě, a to oslavenec září na české hudební scéně už padesát let. Na katastrofálně ozvučeném pódiu se dvěma „sedmdesátkami“ v rozích a mistrovým velkým podpisem viděli hlavně stovky gratulantů, které nebylo při mluvení nebo zpěvu často vůbec slyšet.

Oslavenec s rodinou v první řadě
Na úvod koncertu si sedl do první řady sám Karel Gott a s jeho příchodem hala poprvé a na dlouhou dobu naposledy pořadně zaburácela. Pod pódium usedly i ženy jeho života – manželka Ivana a dcery Dominika, Lucie a Charlotte. Nejmladší dcerku Nelly, které byl před několika dny jeden rok, hlídala v zákulisí Gottova tchyně. V první „linii“ nechyběl ani umělcův manažer a producent celého večera František Janeček. To, že blízko něj seděl i předseda ČSSD Jiří Paroubek, ledacos napovědělo o jeho politické orientaci.

Koncert o sedmi dekádách, které nikdo nepochopil
Galakoncert pořadatelé rozdělili do sedmi částí, které dramaturg Radan Dolejš pojal jako desetiletí života Karla Gotta. To ale většina návštěvníků O2 Areny nemohla pochopit, protože třeba v části z 80. let se objevily písně z úplně jiné dekády. První desetiletí po Gottově narození alespoň představil natočený hlas herce Miroslava Etzlera. Údajně měl zaznít i před dalšími bloky, ale nestalo se. Lidé se pak v nesmyslně poskládaném programu ztráceli…

Úvod dobrý, pak to přišlo…

Karel Gott s Lucií Bílou. Slavík se Slavicí. Foto ČTK

Začátek koncertu vypadal slibně. Na scénu bez ohlášení nastoupili všichni hosté v čele s Lucií Bílou a naživo zazpívali Gottovu píseň Muzika. Po minutové pauze začal blok velkých hitů Karla Gotta v podání mladých pěveckých nadějí. Radek Banga a jeho Gipsy.cz byli s písní Zloděj dobytka vynikající, Sámer Issa a jeho Škoda lásky pro změnu katastrofální. Bývalý finalista SuperStar zpíval falešně a ještě ho skoro nebylo slyšet. Kamilu Nývltovou, Josefa Vágnera nebo Ondřeje Rumla lidé v sále vůbec nepoznali, ze slušnosti jim alespoň zatleskali. Na závěr tohoto bloku všichni zazpívali píseň Angelina. V její polovině se z první řady zvedl Gott a se svým stále vynikajícím hlasem vstoupil do velmi špatně ozvučené písně, při níž byla místo mladých nadějí slyšet spíše zpětná vazba, a svým zpěvem ji zachránil. Oslavenec zazpíval na konci každého ze sedmi bloků, na což hala pokaždé netrpělivě čekala.
V bloku hitů rokenrolu a swingu mohli diváci poprvé pocítit „rukopis“ televizního režiséra Jiřího Adamce. Herci Jan Štastný a Zlata Adamovská, hvězdy seriálu Ordinace v růžové zahradě, totiž zpívali na playback. Moderátor a hudebník Petr Vondráček „jel“ sice na živo – zato pěkně falešně. Herečka Kateřina Brožová svým vystoupením asi nejvíce potěšila Jiřího Paroubka, který by ji na podzim rád viděl v Poslanecké sněmovně. Eva a Vašek s písní S láskou pak velmi překvapili všechny návštěvníky O2 Areny – bylo to od nich lidové, prostě milé.

Špinarová ve formě a nemocný Bobek
V bloku hitů ze 70. let nejvíce zazářila Věra Špinarová s písní Když milenky pláčou, a to jak zpěvem, tak i svým out-fitem. Krátký sestřih vlasů a moderní oblečení jí moc slušely. Josef Zíma při Oči barvy holubí asi zapomněl, že už není v kdysi slavné pražské kavárně Vltava, kde s Gottem na konci 50. let začínali, nýbrž ve velké hale. „Pepíček“ zpíval po svém, jen nebyl moc slyšet! Pavlu Bobkovi zase museli technici při písni Srdce jako kámen přilepit na pódium text. Nemocnému zpěvákovi ale nepomohl; ztrácel slova a v závěru písně už jen cosi mumlal. Eva Pilarová překvapivě zazpívala sama jen polovinu písně Mistrál, následně se k ní přidala Věra Špinarová, která  ji úplně překřičela.
V bloku Gottových písní z 80. let výrazně zazářila Ilona Csáková v pokročilém stádiu těhotenství. S písní Žít zavzpomínala na jejího autora, zesnulého skladatele Karla Svobodu, a dala také najevo, že právě ve svém bříšku nosí nový život. Naprosto famózní pak byli slovenští No Name, kteří přispěchali se seriálovou písní Včelka Mája. Igor Timko byl opravdu moc vtipný.

Karel Gott a Lucie Bílá: Co sudičky přály nám

Molavcová s Babičkou, zraněný Hůlka
Blok širšího repertoáru Karla Gotta ovládla například Jitka Molavcová, která po pozdravu Grüß Gott a převlečená za dívku z Bavorska zazpívala Gottův velký německý šlágr Babička. Měl také dorazit Daniel Hůlka a zazpívat „palachovskou“ Kam tenkrát šel, můj bratr Jan. Podle bulváru se ale zpěvák, který Karlu Gottovi v roce 1998 vyfoukl Zlatého Slavíka, poranil na hlavě, a tak ho na poslední chvíli nahradil Tomáš Trapl. S kapelami Divokej Bill a Horkýže Slíže zazpíval Gott Zvonky štěstí. Škoda, že opět zvukaři spali…

Dojatý Karel Gott Foto ČTK

Ve finále galavečera si dala Karel Gott duety s Lucií Vondráčkovou (její teta Helena nedorazila, protože se soudí s jedním mediálním partnerem koncertu), se svým velkým konkurentem Petrem Kolářem a nakonec s Lucií Bílou. Duet Krása byl zase z playbacku. Bílá pak Gottovi za účasti všech účinkujících na scéně přečetla gratulaci od prezidenta Václava Klause. Následně všichni z playbacku zazpívali píseň Jdi za štěstím, po které se oslavenec s diváky, kteří už většinou odcházeli domů, v sále rozloučil. Sám nezazpíval ani jednu píseň. Lidem nakonec udělal radost aspoň tím, že od nich u pódia převzal květiny a další dárky. Jeho vlastní koncert by byl jistě daleko lepší.
Karlu Gottovi v O2 Areně s vtipem a glancem gratulovali i Jiří Krampol, Karel Šíp, Jiřina Bohdalová, Lubomír Lipský a olympijská vítězka Barbora Špotáková, jež mu dala k narozeninám oštěp, se kterým loni na letní olympiádě v čínském Pekingu získala zlato.
Záznam včerejšího nepovedeného koncertu odvysílá Česká televize v den 70. narozenin Karla Gotta, tedy v úterý 14. července. A to celkem ve dvou částech. S přáteli a rodinou oslaví Mistr své jubileum o den dříve v pražském hotelu Ambassador.

Karel Gott a jeho hosté – koncert k 70. narozeninám
11. června 2009, O2 Arena, Praha

Témata:,