Wohnout svým klientům žádné novinky nenabízí

Jiri-Vanek

Skupina Wohnout si po nepříliš povedném albu Karton veverek částečně napravuje reputaci s novou deskou Našim klientům. Nahrávka sice nepřináší nic, co bychom už od kapely neslyšeli, řada písniček má ale sílu a nápad. Jen škoda, že Wohnout neměli větší odvahu při definitivním vyřazování písní – v patnácti skladbách je i trocha nudné vaty.

Když má vaše kapela tak charakteristický zvuk jako Wohnout, je přirozené, že se nevyhnete opakování a recyklování sebe sama. Tragicky to pro Wohnout dopadlo hlavně na minulé desce Karton veverek, která zněla spíš jako výběr B a C stran singlů. Letošní nahrávka Našim klientům je na tom melodicky trochu lépe.

Promo k nové desce postavili Wohnout na nepříliš vtipném nápadu prezentovat kapelu jako firmu, posluchače jako klienty a desku jako nabízený produkt. Proč ne, ale co ty motýlci kolem krku na promo fotkách? Když já dělal v korporaci, rozhodně se nosily kravaty.

Wohnout – Padák

http://www.youtube.com/watch?v=ZElo7iJpuik

Na půdorysu firma (my) – klienti (vy) stojí texty několika písniček (Našim kleintům, Padák, Hledá se zpěvák), ostatní nabízí klasický mix slovních hříček; hravých, někdy přisprostlých, někdy dětinských textů, občas s neuměle obrácenými přízvuky, občas s češtinářskými chybami (chápu, že člověk potřebuje rýmovat, ale “pointa” se opravdu čte [poenta], pánové).

I hudebně jsou to klasičtí Wohnout, mix cinkavých a přitvrzených kytar, souzvuky dvou lehce se pitvořících hlasů. Jedinou písničkou, u které tak nemůžete získat pocit, že jste ji už od Wohnout někdy slyšeli, je na lehce arabsky znějícím doprovodu Hněddých smyčců (obvykle vystupujících s Xavierem Baumaxu) postavená Voda v prášku, která zní jako jam Apocalyptiky s cikánskými skřipkami. Potěší i jemný duet Toubkal s Andreou Plíškovou z Gang-Ala-Basta.

Wohnout – Dobrý den, pane Kohák

http://www.youtube.com/watch?v=O_G6KJ2tzgM

V typickém wohnoutím zvuku je to pak jednou trefa do černého, jednou mimo terč. Zábavná je O básnících se zvonivou kytarou jak od The Edge z U2, naopak „legrácka“ Dobrý den pane Kohák příliš nepobaví. Bublina nebo Bombaj se v koncertním repertoáru určitě neztratí, zábavný je i závěrečný Klub českých bohémů v tanečním rytmu. Nápady nebo Ježci ale nezapřou mírnou bezradnost.

Wohnout – O básnících

http://www.youtube.com/watch?v=AofBAEkMh1k

Méně by zkrátka bylo tentokrát více. V roce 2011 je patnáct skladeb a více než dvaapadesát minut na album zbytečně moc. Na desku roku by sice neaspirovala ani nahrávka zkrácený na deset jedenáct skladeb, vysloužila by si ale minimálně o deset procent vyšší hodnocení.

Poslechněte si rozhovor s Matějem Homolou, který dnes poskytl rádiu Frekvence 1

Wohnout - Našim klientůmWohnout – Našim klientům
Vydavatelství: Vlastní náklad a Sony Music
Celkový čas: 52:19
Seznam skladeb: Našim klientům, Gastrosexuál, Padák, Smutná písnička, Hledáme zpěváka, Voda v prášku, Nápady, Ježci, O básnících, Dobrý den, pane Kohák, Bublina, Chudej, Bombaj, Toubkal, Svez českých bohémů

Témata: