9 příznaků, že váš pes žárlí (a jak proti tomu zakročit)

Pavla Gabrhelíková

Psi nemají v povaze většinou lidských neduh, oproti tomu oplývají mnoha přednostmi. Přesto si někdy mohou nárokovat svého páníčka víc, než je záhodno.

  1. Agrese. Nejvíce patrný a nepřehlédnutelný projev žárlivosti. Váš miláček začně chňapat nebo rovnou kousat vašeho nového kamaráda. Jestli u toho ukazuje zuby a má uši dozadu, nejde o hru.
  2. Jde do koupelny. Zvířata nemohou vyjádřit pocity a myšlenky slovy, místo toho se to odrazí v jejich činnostech. Pokud se pes odebírá na místa, na která normálně nechodí, něco se vám snaží naznačit.
  3. Věnuje vám extra pozornost. Najednou na vás skočil a olizuje vám uši nebo ruce, přestože tohle normálně nedělá? Tady se někdo vtírá, že?
  4. Teritoriálnost. Pan domácí se může snažit omezit přístup druhého zvířete k vaší maličkosti. Buď ho odstrčí stranou nebo ho dokonce tlačí do jiné místnost.
  5. Štěkání. Když se o vaši pozornost nezasloužil fyzicky, tak se o to pokusí prostřednictvím vašich uší. Je to otravné a nejde to zastavit.
  6. Snaží se cizince vyděsit. Pes může rvnou zaujmout agresivní postoj a snažit se „větřelce“ vyděsit natolik, aby se schoval do kouta, co nejdál páníčka.
  7. Předvádí extra kousky. Umí váš pes prosit nebo hrát mrtvolu? Bude to nejspíš dělat i v případě, že má záchvat žárlivosti. Chce tím říct: „Dívej, jak jsem skvělý! Už si nevšímej toho druhého lůzra!“
  8. Uzurpuje si váš prostor. Neposkakuje kolem ani nevrčí, zvolil mnohem nenápadnější taktiku. Lehne si k vám a začne vás vytláčet z vašeho místa nebo se roztahovat po celé pohovce tak, aby tam nezbylo místo pro nikoho jiného.
  9. Ostentativně odejde. Předtím, než opustí místnost, vám samozřejmě nezapomene věnovat ublížený pohled. Abyste věděli, že tohle jste fakt přehnali.

Jak zakročit?

V první řadě, vy jste pánem smečky (tedy alespoň doufáme). Pokud se pes jedním z těchto devíti způsobů dožaduje pozornosti, přebírá velení a vy ztrácíte respekt. Kdy a kde se s ním budete mazlit, záleží totiž jen a jen na vás. Pomáhá odkázat psa na místo a dát mu povel „zůstaň“. V případě agresivních projevů ho zkuste povalit na záda a počkat, dokud se neuklidní. Pokud ani to nezabírá, běžte se psy ven a udělejte z nich procházkou bok po boku smečku. A pak se vraťte domů. Mělo by to být lepší.