18 her do auta, které vás zabaví na dlouhých cestách

Pavla Gabrhelíková

Sedět deset hodin v autě není žádná sranda. Ale mohla by být! Stačí znát ty správné hry a mít v posádce auta ty správné lidi.

  1. Témata. Jedna osoba vybere nějaké téma (Britney Spears, příchutě Magnumu, molosoidní plemena…) a všichni připojí něco, co s tím souvisí. Kdo nebude vědět, prohrál.
  2. Abeceda. Postupně vymýšlíte slova na každé písmenko abecedy. Hezky tak, jak jdou za sebou. Amnézie, Buldok, Cesta, Dekorace…
  3. Hádej song! Nastavte Spotify na náhodné přehrávání. Ten, kdo jako první uhodne hrající písničku, vyhrává!
  4. Pravda nebo úkol v autě. Klasická hra na pravdu a úkol, jen musíte úkoly omezit na prostor auta. Havně opatrně!
  5. Otázky. Na internetu je několik seznamů otázek, na které se lidi nikdy neptají nebo díky kterým se do někoho zamilujete. Uvidíte, co všechno se o posádce auta dozvíte!
  6. “Chystám se na piknik a s sebou beru…” Každá osoba přidá jednu věc, kterou vezme na piknik. Ostatní pak musí zopakovat všechny jmenované věci a přidat další. Věta vždycky začíná: “Chystám se na piknik a s sebou beru…”
  7. “Klíčovou dírkou vidím…” Jedna osoba řekne: “Klíčovou dírkou vidím… něco červeného.” Ostatní pak musí pokládat otázky, na které se dá odpovědět jen ano nebo ne a dobrat se tak k tomu, co dotyčný “vidí” klíčovou dírkou.
  8. Příběh. Tohle znáte z Partičky: Střídáte se dokola v přidání jednoho slova věty nebo otevřete větu novou. Vzniká tak zajímavý příběh. Je legrace, co je schopná vytvořit kolektivní inteligence posádky.
  9. Rýmy. Jeden z auta vybere slovo a ostatní na něj musí vymyslet rým. Prohrává ten, komu se to nepodaří nebo kdo zopakuje, co už bylo řečeno.
  10. Pravidla. Každý si vymyslí jedno nesmyslné pravidlo a podělí se o něj s ostatními. Například: “Pokaždé, když bude na cestě nějaké mrtvé zvíře, musíš začít zpívat Dlouhou noc od Vondráčkové.”  Nebo: „Pokaždé, když projedeme pod mostem, musíš zaštěkat.“ Všechna pravidla pak musíte dodržovat. Kdo to nezvládne, dostane úkol.
  11. Kdo jsem? Taky klasika – jeden člověk hraje charakter někoho slavného a ostatní mu musí pokládat uzavřené otázky tak, aby se dobrali toho, o koho jde.
  12. Bobřík mlčení. Hra o to, kdo vydrží nejdéle mlčet. Což se hodí, když máte auto plné dětí.
  13. Filmový kvíz. Jeden řekne jméno herce a ostatní musí říct, ve kterém filmu hrál. Ve vymýšlení jmen se vystřídají všichni. Kdo řekne film nejrychleji, vyhrává.
  14. Chytni brouka! Kdo první zpozoruje Volkswagen Beetle a upozorní na to, má bod! Dá se to hrát i se psy nebo třeba červenými auty.
  15. Stalking. Když stojíte v koloně nebo jedete delší dobu vedle nějakého auta, jeden z vás vždycky vymyslí příběhy lidí jeho posádky. Kam jedou? Co tam budou dělat? Čím se živí? 
  16. “Nikdy jsem neměl…” Každý má před sebou ruku s roztaženými prsty. Za každý jeden prst musí zmínit něco, co nikdy neměl. Takže třeba: Nikdy jsem nebyl v Berlíně (pokrčíte palec), nikdy jsem nejedl chřest (ohnete ukazováček), nikdy jsem nehrál baseball (mizí prostředníček)… Kdo se pvní zasekne, prohrál.
  17. Co uděláš? Vyberte tři slavné osobnosti, mrtvé či živé, to nehraje roli. Každý si pak rozmyslí, s kým by se líbal, koho by zavraždil a s kým by se oženil.
  18. Čtěte si. Máte na internetu nebo v knize oblíbené povídky? Podělte se o ně po cestě s ostatními!